Vanaf 16 april automatische zelfuitleen in HALSE bibliotheek

Vanaf 16 april automatische zelfuitleen in HALSE bibliotheek

Bibliotheek
Foto © Olaf

Vanaf 16 april start de hoofdbibliotheek in hartje Halle met een automatisch uitleensysteem. Dankzij de komst van deze zelfuitleen wordt de bib klantvriendelijker en flexibeler en kan de bib nog meer een service op maat leveren van de bezoekers.

Er zijn 3 automatische uitleenbalies waar de bezoeker zelf de boeken, cd’s en dvd’s die hij wil lenen, inscant met zijn bibkaart. Aan deze zelfuitleen kan je niet alleen items lenen maar ook inleveren. Als gebruiker krijg je bovendien meteen een overzicht van de werken die ontbreken. Deze kan je ter plaatse eventueel verlengen.

Werken terugbrengen kan ook via de intelligente inleverkast. Deze bevindt zich op de jeugdafdeling en werkt net als de zelfuitleenbalies via radiogolven en detecteert automatisch de materialen die in de kast geplaatst worden. 

Deze automatisering van de bib werd mogelijk dankzij de financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant. En ook het bibpersoneel heeft de voorbije maanden niet stil gezeten want maar liefst honderdduizend werken kregen een digitaal label. Gelukkig stroopten regelmatig ook heel wat vrijwilligers en jobstudenten de mouwen.

Meer aandacht voor de gebruiker
Dankzij de zelfuitleen zijn onze bibmedewerkers niet meer aan de balie gebonden en hebben zij meer tijd om de bezoekers te helpen, te inspireren en te informeren. Voortaan vind je hen dus tussen de bezoekers om hen bij te staan in hun zoektocht naar het geschikte boek of favoriete cd. Voorts hebben ze ook de handen vrij om meer ondersteuning te bieden bij het gebruik van de internetpc’s of om hun schouders te zetten onder één van de vele bibactiviteiten.

Boetesysteem wordt bijgestuurd
Met de zelfuitleen verandert ook het boetesyteem. Vanaf nu krijg je geen boete meer als je je materiaal enkele dagen te laat terugbrengt. In eerste instantie knijpen we dus een oogje dicht. Maar wie toch 3 weken of langer te laat is, mag zich wel verwachten aan een iets forsere boete van 10 euro of meer.

Dit betekent dat we met z’n allen verantwoordelijk worden voor de goede werking van onze bib. Als iedereen tijdig zijn materiaal terugbrengt, kan het ook sneller uitgeleend worden aan de volgende bibgebruiker. Op die manier is iedereen tevreden over zijn bibliotheek en kan iedereen genieten van de meest populaire boeken of schijfjes van het moment.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 apr 2018
Marc Sluys
Foto Olaf
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 16 jan 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 11 jan 2019
Devogeleer Emile | 10 jan 2019
Hugo Devillé | 09 jan 2019

archief