VLAAMS-BRABANT - Vlaanderen Vakantieland pakt uit met digitaal inspiratieplaform

C21

VLAAMS-BRABANT - Vlaanderen Vakantieland pakt uit met digitaal inspiratieplaform

P1070417
Digitalisering van het Toerisme-aanbod. Foto © Ingezonden
 

De vijf Vlaamse provincies werken samen om het toerisme in Vlaanderen intens te promoten. Liefst 69% van alle overnachtingen in Vlaanderen komen van toeristen uit eigen land. “Binnenlands toerisme is goed voor een omzet van 1,2 miljard euro. De grote bekendheid van de naam Vlaanderen Vakantieland zorgt er voor dat de provincies voortaan onder die koepel het toerisme in Vlaanderen extra in de kijker zullen plaatsen”, aldus Monique Swinnen, voorzitter van de Commissie Toerisme van de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP), “niet met een TVprogramma, maar met een digitaal inspiratieplatform”.

Sedert enkele jaren zijn de vijf Vlaamse provincies bevoegd voor de promotie van het toerisme in het binnenland. En met succes. Volgens de meest recente cijfers* zijn toeristen uit eigen land goed voor 69% van alle vakantieovernachtingen in het Vlaams Gewest. In absolute cijfers gaat het om 16,2 miljoen overnachtingen. Dit binnenlands toerisme levert de sector naar schatting een jaarlijkse omzet van 1,2 miljard euro op. “Toerisme is een belangrijke economische activiteit in Vlaanderen, met heel wat werkgelegenheid die niet delocaliseerbaar is. We moeten die dus heel erg koesteren”, aldus Monique Swinnen, gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant en voorzitter van de Commissie Toerisme van de VVP. “Een vakantie in Vlaanderen is ook perfect voor al wie begaan is met ons milieu. De ecologische voetafdruk is slechts een fractie van een vliegreis,” vult Igor Philtjens, Limburgs gedeputeerde voor toerisme aan.

Rol van de provincies
Door de herschikking van de provinciale bevoegdheden spelen de Vlaamse provincies een grote rol in het binnenlands toerisme. Via strategische beleidsplannen werken ze samen met lokale overheden, ondernemers en diverse organisaties aan de identiteit en de ontwikkeling van toeristische regio’s. Via subsidieprogramma’s ondersteunen zij investeringen. Zelf staan ze in voor uitbouw en onderhoud van fiets- en wandelroutes en –netwerken. Provincies begeleiden ook samen met sectororganisaties de ondernemers op vlak van regiokennis, kwaliteit of communicatie. De promotiecampagnes in eigen
land moeten het aantrekkelijke aanbod kenbaar maken.

“Als provincie zitten we dicht bij de ondernemers en hebben we een grote terreinkennis waardoor we een heel concrete meerwaarde kunnen leveren”, aldus Antwerps gedeputeerde voor toerisme, Jan De Haes.. “Tegelijk werken we als  provincies goed samen waar dat nuttig is, zoals in de promotie van Vlaanderen als toeristische topbestemming”. Vanaf dit jaar zullen de provincies gezamenlijk het binnenlands toerisme promoten onder de merknaam Vlaanderen Vakantieland.  "Deze merknaam blijkt nog steeds zeer gekend en zegt perfect waarover het gaat”, aldus Franky Deblock (West-Vlaanderen).

Vlaanderen Vakantieland
Voortaan wordt Vlaanderen Vakantieland dus de koepelnaam waarmee de provincies een breed publiek willen inspireren om een vakantie te plannen in gastvrij Vlaanderen. Centraal in de campagne staat het digitaal inspiratieplatform www.vlaanderenvakantieland.be waarop journalisten en gastschrijvers verrassende reisverhalen brengen. De ene keer wordt het een reisverhaal dat rijkelijk geïllustreerd wordt met foto’s, andere verhalen worden aan de hand van een video gebracht. Je vindt er ook tal van leuke adresjes en logiessuggesties. Alle artikels kunnen gefilterd worden op regioen/of thema. Wie geïnteresseerd is kan zich abonneren op een E-zine met de nieuwste tips. “Voor sommige mensen wordt het wel even wennen dat Vlaanderen Vakantieland geen TV-programma meer is”, aldus Eddy Couckuyt (Oost-Vlaanderen), “maar we zijn overtuigd dat de nieuwe aanpak perfect aansluit bij de behoefte van de toerist anno 2018”. Tijdens een persmoment ging “Vlaanderen Vakantieland” ook letterlijk opnieuw in de lucht.

Om het inspiratieplatform bekend te maken komt er een uitgebreide promotiecampagne. Het meest in het oog springend is de radiocampagne waarin 25 weken lang telkens een nieuw vakantieverhaal verteld wordt.

“Meerderde keren per jaar kiezen Vlamingen graag voor een korte vakantie in Vlaanderen Vakantieland. Een kortbij bestemming en toch een groot vakantiegevoel: de Vlamingen ontdekken graag het goede leven dichtbij huis. Dat er heel wat te ontdekken valt, willen we aantonen met de verhalen in ‘Vlaanderen Vakantieland’”, aldus de gedeputeerden voor toerisme van de vijf provincies.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 apr 2018
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024
Marc Sluys | 23 mrt 2024

archief