De Mariaprocessie gaat uit in HALLE op Pinksterzondag, 20 mei 2018 om 15 uu

De Mariaprocessie gaat uit in HALLE op Pinksterzondag, 20 mei 2018 om 15 uu

Halle_mariaprocessie_18
Op Pinksterzondag, 20 mei 2018 om 15 uur trekt de vernieuwde processie door de stad. Foto © Marc Sluys
 
Mariaprocessie___2018_def
 

In 2017 was het miraculeus Mariabeeld exact 750 jaar in Halle. De Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Halle heeft in dit kader een jubeljaar afgekondigd. De Mariaprocessie gaat uit te Halle op Pinksterzondag, 20 mei 2018 om 15 uur stipt. Meer informatie kan u bekomen op de website www.mariaprocessie.be of via email info@mariaprocessie.be .

 Dit jubeljaar werd echter veel ruimer opgevat dan het kerkelijke/religieuze alleen. Het was een opportuniteit voor de Broederschap om zich als onderdeel van de parochie te presenteren als een levendige vereniging tussen alle andere verenigingen in de stad. Er werden een paar brainstormingavonden georganiseerd met alle geïnteresseerde verenigingen van onze stad (koren, toneelverenigingen, fotoclubs, KWB, Samana, kunstverenigingen, de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Halle, de rustoorden, jeugdverenigingen, …), en dit allemaal in een zeer goede samenwerking met het stadsbestuur.

En het resultaat mag gezien worden: de verenigingen hebben reeds meerdere activiteiten onder het gemeenschappelijk logo “Halle, 750 jaar Mariastad” georganiseerd, gaande van een middeleeuws dorp over lezingen tot meerdere concerten en tentoonstellingen. Het jubeljaar wordt afgesloten in september bij de verjaardag van onze Broederschap.
Maar voor ons is de Mariaprocessie uiteraard het hoogtepunt van het jubeljaar. We willen een toegankelijke processie bekomen, die een aangename beleving wordt voor iedereen (toeschouwer, figurant én medewerker). Enkel op deze manier kunnen we dit unieke erfgoed in stand houden.

De Mariaprocessie bestaat uit drie grote delen: een historisch deel waarin het belang van Maria in de geschiedenis van onze stad op een kleurrijke manier wordt uitgebeeld. We beginnen met de Keltische cultusboom waarboven het eerste kerkje werd gebouwd en gaan verder tot 1948 wanneer onze mooie kerk een basiliek werd. De historische waarheid wordt hierin soms wat herschreven … . Zijn de legenden soms niet zoveel mooier?

Het tweede deel is het Mariaal deel. Dit deel werd volledig herwerkt. De actuele, maatschappelijke vraagstukken (vluchtelingen, racisme, ecologie, vrede, …) worden op een moderne manier gepresenteerd vanuit een Mariale bril. We hopen op deze manier de jongere generaties warm te maken. Het laatste deel staat volledig in het teken van het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Halle. Het wordt plechtig de stad rond gedragen. We sluiten dit deel af met het H. Sacrament, welk voor het eerst zal worden meegedragen. Bemiddeld Maria niet voor ons bij Jezus zelf?

De Mariaprocessie gaat uit te Halle op Pinksterzondag, 20 mei 2018 om 15 uur stipt. Meer informatie kan u bekomen op de website www.mariaprocessie.be of via email info@mariaprocessie.be .

Wat zoeken we nog?

Figuranten: Alle leeftijden
. We willen er een aangename beleving voor iedereen van maken. Er worden muzikanten slagwerk gezocht om mee op te stappen. We nodige de Halse verenigingen uit mee op te stappen met hun vlag. 

foto 's vorige editie https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10210016409393778&set=t.1442319424&type=3&theater 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 apr 2018
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 19 mrt 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 18 mrt 2019
Sam Herremans | 15 mrt 2019

archief