HALLE - Team teaching in de Don-Boscoschool

HALLE - Team teaching in de Don-Boscoschool

Dsc_5308_01__large_
 
Dsc_5294__large_
 
Dsc_5297_01__large_
 
Dsc_5300_01__large_
 

In Don Bosco Halle zijn ze dit schooljaar gestart met twee proefprojecten in Team teaching. Dit wil zeggen dat drie klassen samen les volgen bij drie leerkrachten in éénzelfde groot atelier. Zowel in het 3de als in het 5de jaar BSO wordt gewerkt volgens dit concept.

 

Met de vernieuwingen in het onderwijs van vandaag vonden de leerkrachten in het BSO het bij de start van het schooljaar een uitdaging om leerdoelen te bereiken bij een groep leerlingen door met meerdere collega’s samen te werken.

 

In het project dat loopt in 3BSO wordt het vak PAV (=Project Algemene Vakken) op deze manier onderwezen en neemt elke leerkracht een deeltaak van het lesgeven op zich. Zo kan de ene lesgever instructies geven, de andere leerkracht een zelfstandig werk begeleiden en een derde leerkracht springt dan weer in waar nodig. Leerkrachten zijn zo meer beschikbaar voor de leerling en elke leerling kan dezelfde leerstof op zijn eigen tempo verwerken. Enthousiaste en gedreven leerkrachten met verschillende expertises die samenwerken om alle leerlingen, met of zonder meer specifieke noden, uit te dagen om aan de slag te gaan en het beste van zichzelf te geven.

 

Vandaag is het belangrijk dat leerlingen in het BSO gemotiveerd blijven en een diploma behalen. Dat is ook onze leerkrachten niet ontgaan.

 

Het project dat gelijktijdig dit schooljaar opgestart werd in 5BSO gaat nog een stapje verder. Hier volgen ook drie klassen samen les, maar niet alleen voor het vak PAV. Bij deze vorm van Teamteaching zijn ook het vak Frans en Wiskunde betrokken. Bij deze groep van leerlingen merkten de leerkrachten vaak een verschil in tempo, in niveau en de ‘knowhow’ van het vak. Door bij deze groep van leerlingen in verschillende niveaus les te geven en elke leerling zijn eigen planning te laten opstellen, hopen de leerkrachten beter op de noden van de leerlingen te kunnen inspelen en een betere verwerking van de leerstof te bereiken.

 

Hoewel beide projecten in het begin van het schooljaar met gemengde gevoelens onthaald werden, zijn de meeste leerlingen met grote sprongen vooruit gegaan. Ze zijn zelfstandiger, durven gemakkelijker vragen stellen, hebben meer inzicht in hun eigen kunnen en beperkingen en hun verantwoordelijkheidszin is toegenomen.

Vanaf september 2018 zal er dan ook in het 4de jaar BSO gestart worden met Teamteaching. De leerlingen en leerkrachten zijn vragende partij. Op vlak van infrastructuur zal er weer wat kap- en breekwerk aan te pas komen, maar dat nemen de collega’s er graag bij.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 apr 2018
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 23 mrt 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 21 mrt 2019
Devogeleer Emile | 19 mrt 2019
Devogeleer Emile | 18 mrt 2019

archief