REGIO / HALLE - Kleuters met Misia op bezoek in het archief

REGIO / HALLE - Kleuters met Misia op bezoek in het archief

Editiepajot_halle
Foto © Elsie De Greef / Kleuters op bezoek in den AST
 
Editiepajot_halle
Foto © Elsie De Greef / Wat houden we bij?
Editiepajot_halle
Foto © Elsie De Greef / Op zoek in het archief
Editiepajot_halle
Foto © Elsie De Greef / Alles proper maken vóór het in het archief mag!
 

Vandaag werden in den AST in Halle twee nieuwe educatieve pakketten rond familiegeschiedenis voorgesteld: '1, 2, 3, familie!', met Misia op speurtocht in je familieverleden (kleuteronderwijs) en ‘Misia’s Missie’, een speurtocht in je familiegeschiedenis (lager onderwijs). De pakketten zijn het resultaat van een unieke samenwerking tussen de erfgoedsector, de archiefsector en de onderwijssector.

In beide bundels, waarmee leerkrachten zelf aan de slag kunnen, neemt Misia de kinderen mee op sleeptouw. Misia gaat op zoek naar haar eigen familiegeschiedenis en komt zo meer te weten over haar bekende grootvader Adrien François Servais. Een van de activiteiten beschreven in de bundels is een bezoek aan een archiefinstelling. Kwestie van theorie meteen om te zetten in praktijk, ontvingen ze vandaag 17 kleuters van buurtschool De Winde. Ze lieten ze kennismaken met het archief aan de hand van opdrachtjes die in de inspiratiebundel beschreven staan.

1, 2, 3, familie! Met Misia op speurtocht in het familieverleden, is een inspiratiebundel voor leerkrachten van het kleuteronderwijs. De inspiratiebundel reikt de leerkrachten heel wat mogelijkheden aan om een themaweek rond ‘Familie’ op te bouwen. Bij de bundel hoort ook een boekenpakket rond het thema familie. Het boekenpakket kan je samen met de gedrukte inspiratiebundel, een CD en handpop van Misia gratis ontlenen in 13 bibliotheken van de regio Pajottenland & Zennevallei (in de gemeenten Affligem, Beersel, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat). Maar ook buiten deze regio kan je met de inspiratiebundel aan de slag.

Misia’s missie. Op speurtocht in je familieverleden, is bestemd voor de tweede graad lager onderwijs. Het is een lessenpakket bestaande uit zes modules die elk een eigen deelthema hebben. De kinderen maken een eigen familieboom op, gaan op speurtocht in het verleden, ontdekken de betekenis van hun familienaam en duiken zelfs het archief in. Dit pakket werd recent bekroond op de Bib Web Awards.

Beide pakketten zijn gratis online downloadbaar via www.tripzmetdeklas.be en via www.familiegeschiedenis.be

De pakketten werden ontwikkeld door een samenwerking van verscheidene erfgoedorganisaties: Stadsarchief Halle - den AST, Gemeentearchief Dilbeek, Familiekunde Vlaanderen, Familiekunde Vlaanderen – Regio Dilbeek, Vzw Servais, bibliothekenoverleg Pajottenland & Zennevallei en Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei in samenwerking met het expertisecentrum Onderwijsinnovatie VIVES campus Tielt.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 mei 2018
Elsie De Greef
Elsie De Greef
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 19 jan 2019
Devogeleer Emile | 18 jan 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 16 jan 2019
Devogeleer Emile | 11 jan 2019

archief