HALLE – Officiële opening Albertstraat en Halleweg

HALLE – Officiële opening Albertstraat en Halleweg

Dsc_4040_01_01__large_
 
Dsc_4016_02_01__large_
 
Dsc_4014_01__large_
 
Dsc_4046_01__large_
 

 Vandaag vond de officiële opening plaats van de Albertstaat en de Halleweg, de straat werd getransformeerd tot een volwaardige fietsstraat. Daarnaast werden de voetpaden verbreed en komt er nog groenvoorzieningen. Ook de Halleweg kreeg een grondige opfrisbeurt, de straat kreeg tussen de Leopoldstraat en de Albertstraat een nieuwe toplaag en de fundering van het kruispunt met de Leopoldstraat werd hersteld.

'De Stad Halle startte met de wegenwerken op 16 april 2018 in de Albertstraat tussen de Sint-Rochusstraat en K. Mercierplein. De Albertstraat had reeds het statuut van fietsstraat, maar deze wegenwerken waren noodzakelijk om dit visueel ook te duiden.

De weginrichting bleef in grote lijnen behouden. Het voetpad langsheen de even huisnummers werd verbreed in functie van de toegankelijkheid, zodat ouders met een buggy elkaar kunnen kruisen.

De rijbaanbreedte werd versmalt tot een minimum van 3,20m, om een vernauwend effect te creëren.

Aan de zebrapaden ter hoogte van de ingang van de buurtschool De Winde, ingang buitenschoolse kinderopvang De Varkenssnuit en het zebrapad aan het K. Mercierplein werd het voetpad uitgebouwd tot aan de rijbaan in functie van de veiligheid van de zwakke weggebruiker. Ook werd ter hoogte van alle zebrapaden het voetpad verlaagd aangelegd zodat dit geen knelpunt vormt voor buggy's en rolstoelgebruikers. De rijbaan werd aangelegd in een rode asfaltlaag, parkeerstroken werden in zwarte asfalt aangelegd. In de nieuwe straat werden 12 boomvakken geplaatst. Deze hebben enerzijds een verkeersremmend effect, alsook zullen de bomen bijdragen tot een betere luchtkwaliteit en een aangenamere leefomgeving. De bomen en onderbeplanting worden pas in oktober, begin november aangeplant ( bij de start van het plantseizoen). Tot die tijd blijven de boomvakken niet kaal. Rond eind juni – begin juli worden er 1-jarigen planten aangeplant om de straat tot die tijd op te fleuren. Daarnaast zijn er ook een 10-tal tegeltuintjes aangevraagd door de bewoners en aangelegd. Bewoners moeten natuurlijk nog een klimplant aanplanten. Kostprijs van deze werken zal ongeveer 161.000 euro excl. BTW worden'. Aldus schepen van openbare werken Johan Servé.

Schepen Johan Servé bedankte ook alle inwoners, handelaars, omwonende van zowel de Halleweg en de Albertstraat voor het geduld, en aannemer Dekempeneer voor het snelle en goede werk.

Tijdens de officieel opening keken echter niet alle neuzen in dezelfde richting en heeft het bewonerscomité enkele bedenkingen of het geen pleister is op een houten been.

De bewoners hopen dat door deze verandering de snelheid van 30km/uur nu wel gerespecteerd zal worden ten voordele van alle schoolgaande kinderen en de leefbaarheid van de bewoners. Daarom rekenen ze op regelmatige snelheidscontroles, ook buiten de schooluren.

Daarnaast houden ze hun hart vast omdat bij het in voege treden van het nieuwe mobiliteitsplan en vooral door het 1-richting maken van de Sint-Eustachius, er geen alternatief is voor de automobilisten en deze verplicht worden via de Albertstraat te rijden. Door dit circulatieplan rijdt gemobiliseerd verkeer meer kilometers omwille van de opgelegde verkeerslussen.

' Wij hebben 5.000 auto's per dag te slikken en 150 bussen ( 1 bus om de 5 min. in de spits) waar er voorheen geen enkele bus door onze straat reed. Mits voldoende signalisatie aan de autostrade om de automobilisten via de Welkomstlaan te laten rijden, zijn we bevrijd van een deel van het doorgaand verkeer. De bussen hebben tijdens de werken in onze straat een ander traject gevolgd. Waarom kan dit traject niet definitief toegepast worden? Aldus het bewonerscomité.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 jun 2018
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 23 mrt 2019
Devogeleer Emile | 21 mrt 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 19 mrt 2019
Devogeleer Emile | 18 mrt 2019
Sam Herremans | 15 mrt 2019

archief