Professioneel HALS muziekensemble bekroond met Gouden Label

C21

Professioneel HALS muziekensemble bekroond met Gouden Label

Hildebrandt_consort__8
Het Hildebrandt Consort uit Halle Foto Ingezonden
 

Op 17 juni 2018 heeft het Hildebrandt Consort uit Halle van Klassiek Centraal een Gouden Label in ontvangst mogen nemen voor hun baanbrekende toevoeging aan het Bach-repertoire: de ‘Grosse Messe (1739) für Bach und Luther’, een monumentale Lutherse mis, gebaseerd op Bach’s Dritter Teil der Clavierübung, een werk dat tot nu toe vooral bekend was bij orgelliefhebbers. De uitreiking van de Gouden Labels vond dit jaar plaats in Geel. Behalve deze prijs voor een uitzonderlijk project, waren er ook prijzen in diverse andere categorieën voor Roeland Hendrickx, Piet Swerts, jonge talenten als Balder Dendievel, en bijzondere producties door Hendrickje Van Kerckhove, Eliane Rodrigues, Wilfried Van den Brande, Dirk Brossé, Alon Sariel en nog vele anderen.

De Halse organist en artistiek leider Wouter Dekoninck vertaalde de orgelpartituur naar de klankwereld van Bachs zangers en barokorkest, haalde er de oorspronkelijke Lutherse koraalteksten bij en construeerde op basis van de tekst en de muziek de vocale partijen. Hij verwerkte ook enkele instrumentale sinfonia’s in de mis, die verwijzen naar het koraal en het geheel luchtig maken. Deze opbouw typeert de Grosse Messe (1739) für Bach und Luther als tegenhanger van de H-Moll Messe en bezorgt het werk een uitgesproken identiteit. Daardoor bekleedt de Grosse Messe (1739) für Bach und Luther een bijzondere positie in Bachs oeuvre en in zijn genre: het is enig in zijn soort, net als de H-Moll Messe, de Johannespassie of de Mattheuspassie, en juist daardoor zo fascinerend.
De Grosse Messe (1739) für Bach und Luther werd bekroond met verschillende lovende recensies op Klassiek Centraal waarin Ludwig van Mechelen stelt: “(…)  dat hij er in slaagt een niveau te brengen waar Bach een geluksprong zou van maken, dat is ontegensprekelijk. Zo’n aartsmoeilijk werk uitvoeren - verdient alle lof.” In een eerdere recensie had hij al geschreven: “Je moet het maar doen, een orgelwerk ter hand nemen en om de componist ervan te eren, het omtoveren naar een mis die zo van Bach zelf kon zijn. - Ik verwacht een enorme aandacht van de internationale Bachkenners.”  En die aandacht laat zich reeds blijken: na de wereldpremière in oktober 2017 in Leuven en Brussel, volgt er een uitvoering van in het Franse festival “Bach en Combrailles”. Ook vanuit Duitsland (Thüringen) is al belangstelling getoond voor het Bachfestival – en zelfs vanuit Italië en Japan.

Artistiek leider Wouter Dekoninck, vertelt ons: “Ik heb hier zes jaar aan gewerkt en naartoe geleefd. Het schrijfwerk op zich is al een hele opgave, maar de financiering vinden om tweeëndertig professionele muzikanten op het podium zetten is ook niet zo makkelijk. We zijn er dankzij sponsoring in het kader van het vijfhonderdjarig jubileum van Luther uiteindelijk toch in geslaagd om dit zonder subsidies op te zetten. Nu willen we dit uiteraard graag nog vele keren opvoeren – en een cd-opname is ook gepland.”

Het project heeft ook de steun gekregen van 1 meter en 3 peters: de Klara-presentatoren Katelijne Boon en Fred Brouwers, Kris De Smet van De Nieuwe Snaar en Luc Schollaert, voormalig saxofoondocent aan het conservatorium van Brussel.

Over Hildebrandt Consort

Hildebrandt Consort vertolkt met de transcripties van oprichter en artistiek leider, Wouter Dekoninck, een verrassend, exclusief en uitdagend repertoire van grote meesters voor het brede publiek.  

​Hildebrandt Consort concerteert op de internationale scène van muziekfestivals, culturele centra, TV en radio en voor het Vlaams Parlement. Het ensemble gaat ook cross-overs aan, waarvan hun samenwerking met De Nieuwe Snaar voor Nekka Nacht in het Antwerpse Sportpaleis getuigt. 

​Hildebrandt Consort is 'ensemble in residence' in de concertreeks Bach in Leuven, waar ze in samenwerking met andere musici het complete Bachrepertoire vertolken, gaande van cantates, passies, klavecimbel- en orgelwerken tot intieme kamermuziek.

​Het ensemble ontleende zijn naam aan Zacharias Hildebrandt, orgelbouwer, tijdgenoot van en geroemd door J. S. Bach.  De naam 'Hildebrandt Consort' wijst op de sterke verbinding tussen orgel, strijkers en andere instrumentaal/vocale bezettingen.  De originele programmatie wortelt vaak in de rijke klavier- en orgelliteratuur.

Contact:

Hildebrandt Consort vzw, Keerstraat 47, 1500 Halle
hildebrandtconsort@telenet.be 
Meer op www.hildebrandtconsort.org

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jun 2018
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief