HALLE - Londen kleurt zwart, geel en rood 14.07.2018 - Plechtigheid aan de Cenotaaf

HALLE - Londen kleurt zwart, geel en rood 14.07.2018 - Plechtigheid aan de Cenotaaf

Img_2906
 

De 84ste traditionele ceremonie aan de Cenotaaf werd dit jaar enkel uitgevoerd op het Parade Plein van de Engelse Horse Guards omwille v.h bezoek van de Amerikaanse President Donald Trump.

 

De Cenotaaf werd in 1920 gebouwd en is voor Groot Brittannië het nationaal monument voor alle soldaten die vielen voor hun vaderland.

 

Het defilé vindt altijd plaats in het weekend voor 21 juli en is gewijd aan de broederschaap die de Belgische en Britse soldaten verbond tijdens de Eerste Wereldoorlog. Later omvatte het eerbetoon ook alle Belgen die tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met Britten vochten.

 

Koning Georges V gaf na de dood van zijn neef koning Albert I de Belgen in 1934 het privilege om gewapend te defileren in het centrum van Londen. buiten de Londense wacht krijgt geen enkel ander land die eer.

 

Voor de eerste maal namen Koning Filip en Koningin Matilde deel aan deze herdenking’s plechtigheden op het Parade Plein met aansluitend ’n bloemenhulde aan het Horse Guard Memoriaal .Deze ceremonie is een speciaal Belgisch - Brits huldebetoon ter gelegenheid van 100ste verjaardag van de Grote Wereldoorlog.

 

Ook de delegaties van de veteranen van Halle en Lembeek , de afstammelingen van de Weerstand en Inlichtingendienst, alsook de beroemde Vluchtlijn “ Cométe” namen deel samen met de Cadetten van de Belgische en Britse defensie componenten.

 

De aanwezigheid van Belgische en Britse vlaggen is een opzienbarend schouwspel in centrum London.

 

Tenslotte vervoegden ze in stoet langs heen St.James Park, de Wellington Baracks, om na ’n middagmaal de lange thuisrit aan te vatten.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jul 2018
Olaf Feldberg
Olaf Feldberg
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 18 mrt 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 15 mrt 2019

archief