N-VA HALLE tevreden: provincie fluit stadsbestuur terug en vernietigt bouwvergunning Arkenvest

N-VA HALLE tevreden: provincie fluit stadsbestuur terug en vernietigt bouwvergunning Arkenvest

Nvaraadslden_
Rogier Lindemans, Benjamin Swalens en Sven Pletincx. Foto Ingezonden
 

De provincie Vlaams-Brabant heeft de bouwvergunning van een van de drie projectontwikkelaars aan de Arkenvest vernietigd. De projectontwikkelaar had nochtans eerder groen licht gekregen van het Halse schepencollege. Onterecht zo blijkt nu. Niet enkel is het project te groot, het is ook ontoegankelijk en getuigt niet altijd van een goede woonkwaliteit. N-VA-raadsleden Lindemans, Pletincx en Swalens zijn niet verbaasd: “Burgemeester Pieters en zijn college zijn steeds zeer toegeeflijk naar de eisen van bouwpromotoren. Gelukkig heeft de provincie ingegrepen.”

Op de Arkenvest plannen drie projectontwikkelaars de bouw van een winkelcomplex met 151 appartementen. De kleinste speler, goed voor 13 appartementen, vangt nu bot bij de provincie. De N-VA-raadsleden, Rogier Lindemans, Sven Pletincx en Benjamin Swalens, konden de beslissing van de Bestendige Deputatie inkijken.

Het meest in het oog springend is de bouwhoogte die niet voldoet aan het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP). De provincie verwerpt het door het stadsbestuur goedgekeurde plan met vijf bouwlagen. Daarenboven getuigt het project volgens de provincie niet altijd van goede woonkwaliteit. De provincie ziet te kleine appartementen met soms te weinig of geen buitenruimte of een te grote afstand tussen de keuken en het dichtstbijzijnde raam.

De N-VA-raadsleden zijn scherp: “Dat een stadsbestuur vergunningen aflevert die niet in overeenstemming zijn met het RUP is onaanvaardbaar. Hoe kan een stadbestuur niet opmerken dat er een bouwlaag te veel is? Er moet een einde komen aan de gewoonte dat een projectontwikkelaar zijn winst mag maximaliseren ten koste van de goede woonkwaliteit. Bouwvergunningen op maat van een bouwpromotor zijn niet meer van deze tijd.”

De provincie merkt ook op dat het geplande gebouw niet voldoet aan de wetgeving rond toegankelijkheid voor ouderen en minder mobiele mensen. Zo zijn de drempels aan de deuren te hoog en op sommige plaatsten de gangen te smal. Ook zijn de deuren van het winkelcomplex onvoldoende breed. Ook ziet de provincie problemen met de afwatering en zijn er te weinig fietsenstallingen.

Lindemans, Pletincx en Swalens volgen reeds langer verschillende Halse bouwprojecten en hun impact op Halle. Ze hopen dat alle politieke partijen zich bezinnen en volgende legislatuur werk maken van een Halle op maat van de Hallenaar en niet op maat van de bouwpromotoren. Ze pleiten dan ook voor projecten die kleinschaliger zijn met meer groen voor de Hallenaar en een betere woonkwaliteit voor de bewoners.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 aug 2018
Sam Herremans
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

PenZine | 31 jul 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 26 jul 2020
Roger Swalens | 24 jul 2020
Devogeleer Emile | 19 jul 2020

archief