Milieu en Sluikstorten : Marlyse Hanssens kuist LEMBEEK op met 8 handen

Milieu en Sluikstorten : Marlyse Hanssens kuist LEMBEEK op met 8 handen

1
Marlyse Hanssens. Foto Ingezonden
 

Milieu en Sluikstorten : Marlyse Hanssens kuist LEMBEEK op met 8 handen
Handen 1 & 2: Marlyse Hanssens uit Lembeek, kandidaat op de lijst Halle2019,  heeft geen bureau; ze steekt wel al 2 jaar dagdagelijks gedreven de handen uit de mouwen, gewapend met handschoenen, een grijper, een fluo-vest, stapschoenen en gepaste werkkleding. In dit tenue kuist ze Lembeek op, soms 2 rondes per dag. Al het sluikstort, bierblikjes, plastic flesjes, glasscherven, etensresten en ander keukenafval deponeert ze in witte zakken, het te grote afval plaatst ze  bij elkaar voor de stadsdiensten.

Handen 3 & 4: Het verloederde Kasteelpark in Lembeek is haar biotoop, ze komt er tot rust “maar”, zegt Marlyse,  “netels snoeien is netels zaaien, dat helpt niets”. In haar werktenue ruimt ze op haar bescheiden manier het park beetje bij beetje op : netels rukt ze met wortel uit en legt ze op een hoop; in de plaats van netels komen langzamerhand wilde bloemen die de plek een ander aanzien geven. Aan haar armen zie je de gevolgen van de berenklauw, een gevaarlijke plant die er ook welig groeit en bij aanraking van het sap brandwonden achterlaat. Voor elke bezoeker van het park, zowel jong als oud, is het oppassen geblazen voor de berenklauw die nergens verwijderd wordt.  Met afgekraakte takken doet ze hetzelfde, en ook met de bricaillon en de betonresten die het majestueuze park van bijna 11 hectaren op meerdere plaatsen ontsieren.

Handen 5 & 6: Marlyse zit eigenlijk nooit stil : buiten de schoolvakantie is ze ook dagelijks actief in de begeleiding van jongeren die school lopen in het Sancta Maria Instituut net naast de spoorweg. Buiten de schooluren is een aantal van deze jongeren – o.a. afkomstig uit het Brusselse en gemeenten zoals Ruisbroek en Lot -  nogal luidruchtig wat in de buurt  niet geapprecieerd wordt en in sommige situaties als overlast en zelfs bedreigend wordt aangevoeld. Deze jeugdigen voelen zich hierdoor geviseerd en voelen zich op zo een momenten nog meer verongelijkt. Dan uiten ze luidruchtig en nogal respectloos hierover hun ongenoegen tegen wie net in de buurt is. En zo gaat het uiteindelijk crescendo.
Marlyse is in heel Lembeek de enige persoon die er in slaagt met deze jongeren te communiceren. Naar haar luisteren ze en haar respect wordt met respect beantwoord. Als ontmijner van hoogoplopende discussies is Marlyse een onmisbare factor geworden in de buurt. Men verwacht haar aan de schoolpoort, aan de ingang van de buurtwinkel en op het stationsperron.

Handen 7 & 8:  Ook over zwerfkatten ontfermt ze zich, een tiental vangt ze op en geeft ze dagelijks ‘kost en inwoon’. 
Marlyse Hanssens gebruikt haar 8 handen als vrijwilligster, onbezoldigd, dag in dag uit. Ze weet waarover ze praat. In de hele buurt tussen het station, de kerk en het Sancta Maria instituut is er niemand aan wie haar inzet ontgaat.  Ze wordt er telkens dankbaar voor begroet.
Milieu : het standpunt van Halle2019
We zitten met een acuut afvalprobleem : hoe komt het dat er elke dag huisvuil weggekieperd wordt langs de openbare weg? En hoe kunnen we het oplossen?
In eerste instantie wil Halle2019 :De prijs van de vuilzak per liter inhoud afstemmen op de omliggende steden en gemeenten, niet meer en niet minder, iedereen gelijk.

Hetzelfde voor het containerpark : de prijs voor alle afvalfracties dient gelijkgesteld met de omliggende steden en gemeenten. In Waals-Brabant zijn er 17 gratis containerparken : hoe werken die? Welke impact hebben ze op de stadsfinanciën? We kunnen er ons oor te luister leggen. Verhoogde pakkans van sluikstorters : de sluikstortgevoelige locaties dienen beter beveiligd met discrete camera’s en politiepatrouilles. Sommige straten zoals de Zuiderstraat in Lembeek lijken aan hun lot overgelaten; mensen wonen er niet maar de ratten voelen er zich meer dan welkom.
Torenhoge GAS-boetes met – indien de wet het toelaat -  verbeurdverklaring van het voertuig waarin het afval vervoerd werd of intrekken van het rijbewijs totdat de boete betaald is.  Bij recidivisme dient een definitieve verbeurdverklaring van het voertuig mogelijk te zijn; stappen bij de nationale of federale overheid voor een gepaste wetgeving dienen onverwijld ondernomen.
Het verwijderen van onkruid op het openbaar domein gebeurt niet zoals het hoort : sommige voetpaden zijn maanden onbegaanbaar door o.a. netels, bramen en berenklauw.
De overeenkomst met  landschapsondernemer ‘Krinkels’ dient onder de kosten/baten loupe gelegd en afgetoetst te worden aan lokale Halse alternatieven.

Welke zin heeft het om in Lembeek met de ‘Zenneweide’ opnieuw een nieuwe ‘bloemen’ weide met een kostenkaartje van 400.000 euro aan te leggen als het stadsbestuur er niet in slaagt om het Kasteelpark daar juist rechtover minimaal te onderhouden?
Eerste prioriteit : onderhoud van de nu aanwezige Halse natuur. Trouwens, hoe gaat die bloemenweide er weeral binnen een paar jaar bijliggen als de beloften van bij de inhuldiging weeral vergeten zijn?
Het Lembeekse Kasteelpark heeft een poort en kan ’s nachts afgesloten worden tegen vandalisme en sluikstorten. Die poort dient dagdagelijks gesloten te worden, net zoals het brugje aan de andere zijde van het park.
Organisatie van kledinginzamelingsdagen met logistieke punten in leegstaande gebouwen of chirolokalen per deelgemeente; jeugdbewegingen kunnen hierin mee betrokken worden.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 aug 2018
Sam Herremans
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 18 mrt 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 15 mrt 2019

archief