HALLE – Eeuwherdenking WOI in Halle

C21

HALLE – Eeuwherdenking WOI in Halle

Dsc_7025_01__large_
 
Dsc_7044_01_01__large_
 
Dsc_7047_01__large_
 
Dsc_7052_01__large_
 
Dsc_7058_01__large_
 
Dsc_7067_02__large_
 
Dsc_7032_01__large_
 

 Dit jaar is het maar liefst 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Grote Oorlog. De stad Halle wil deze eeuwherdenking niet zomaar laten voorbijgaan en plant dit najaar samen met enkele partners een aantal activiteiten. Er wordt niet enkel gekeken naar het verleden, er is in het programma ook aandacht voor oorlog vandaag.

De grote oorlog in kleine verhalen.

De Servaisacademie, Den AST en Cultuurcentrum 't Vondel bundelen de krachten om 100 jaar vrede te herdenken met een voorstelling die doet nadenken over de oorlog en ons hoopvol stemt. Acteurs verhalen het leven van de Halse soldaten en families. Oorlogsdagboeken en brieven vormen de basis. Leerlingen en leerkrachten van de Servaisacademie gaan met dit materiaal aan de slag en brengen een vergetelijk verhaal van hoop. Deze expo loopt op zondag 11 november om 14u00 met bijkomende voorstelling om 19u00 indien de eerste voorstelling volzet is, in de Sint-Martinusbasiliek. Tickets zijn te bestellen via cultuurcentrum 't Vondel aan de prijs van 15 euro.

Door de lens van de bezetter.

In 1917, exact honderd jaar geleden, trokken 30 Duitse kunsthistorici, fotografen en architecten door het hele land voor een uitzonderlijk project. Ze namen meer dan 10.000 foto's van kerken, begijnhoven, kastelen, kunstwerken, burgerwoningen, interieurs en gedenktekens. In 1927 kon de Belgische overheid de volledige collectie glasnegatieven kopen en sinds 1948 wordt de verzameling beheerd door het Koninklijk instituut voor Kunstpatrimonium (KIK). De negatieven, allemaal glazen platen, vormen een unieke kunstschat. Een bevroren tijdsbeeld uit de oorlogsjaren.

Van 6 september tot 25 november is een selectie van dit buitengewone fotomateriaal uit Vlaams Brabant te bewonderen in en rond de Halse Sint-Martinusbasiliek. De grote zwart-witbeelden worden al dan niet voorzien van een bijhorende uitleg, gepresenteerd op enorme betonnen zuilen, en zijn zoveel mogelijk geplaatst op locaties die 100 jaar geleden zijn vastgelegd; de Sint-Martinusbasiliek, de Grote Markt en het Kardinaal Cardijnplein. Deze tentoonstelling is gratis en doorlopend te bezoeken. Voor de Basiliek gelden volgende openingsuren; weekdagen 09u30 tot 18u00 en zondag van 11u00 tot 17u00.

Een gratis bezoekersgids is te verkrijgen in het toerismekantoor (J Possozplein) en in den AST (Meiboom 16, 1500 Halle).

Geraakt door de oorlog ( in den AST).

De titel 'Geraakt door de oorlog' spreekt voor zich, oorlogsbeelden raken ons allemaal. Met het einde van de herdenkingen rond WOI staan we dan ook graag samen met u stil bij wat oorlog met ons doet. De tentoonstelling bestaat uit 2 delen. Het kunstwerk 'In flanders fields' van Kathy Vandamme bestaat uit 30 kistjes die staan voor 30 pakkende verhalen. Het geheel vormt een aangrijpend beeld dat niemand onberoerd laat. August Campe was soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens WOII maakte hij tekeningen over de Eerste Wereldoorlog. Wat heeft de man bezield om tekeningen te maken over een oorlog die hij zelf niet heeft beleefd en waarop heeft hij zich gebaseerd? Gratis te bezoeken tot 8 november.

Thevenet; Ook de Halse schilder Thevenet bleef niet onberoerd door de Grote Oorlog. Je kan een werk bewonderen dat de bevrijding in 1918 verbeeld. Een buitenkans, want het schilderij bevindt zich in een privécollectie.

Voor alle info over deze evenementen kan men terecht bij den AST ( denast@halle.be ) 02.365 97 70 en www.denasthalle.be of www.halle.be/oorloginhalle .

Een initiatief van de Dienst Erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant, den AST Halle, Stad Halle en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, in samenwerking met de Nationale Loterij.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 sep 2018
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 19 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 mrt 2024
Marc Sluys | 12 mrt 2024

archief