Colruyt Group pioniert samen met partners met biologische sojateelt in België

C21

Colruyt Group pioniert samen met partners met biologische sojateelt in België

Bio_soja_boer_simon_colembie_011
 

 Colruyt Group pioniert samen met boer Simon Colembie uit Kruishoutem en de Brugse producent La vie est belle met lokaal geteelde, biologische soja. De partners worden hierin bijgestaan door kennisinstellingen ILVO en Inagro, die het potentieel van Belgische sojateelt onderzoeken. De toekomst ziet er alvast veelbelovend uit. Zo oogstte Colembie dit jaar voor het eerst een hectare biologische soja, meteen goed voor zo’n 2,5 ton sojabonen. De soja wordt door La vie est belle verwerkt tot twee sojaburgers en twee sojaspreads. Die liggen de eerste helft van volgend jaar in de rekken bij Bio- Planet, de biosupermarkt van Colruyt Group. 

Drie lokale spelers 

Van het veld tot in de supermarkt zal de biologische soja van boer Colembie een heel kort traject doorlopen. Na de oogst in Kruishoutem gaan de ruim 2,5 ton sojabonen naar La vie est belle, een producent van vegetarische producten in Brugge. Zij verwerken ze in twee sojaburgers en twee sojaspreads. La vie est belle is al jarenlang leverancier van Bio-Planet. De 4 nieuwe producten zullen dan ook volgend jaar in de rekken van de biosupermarkt van Colruyt Group liggen. 

“Bij Colruyt Group werken we continu aan het verduurzamen van onze producten op vlak van gezondheid, milieu, dierenwelzijn en samenleving”, zegt Stefan Goethaert, algemeen directeur Colruyt Group Fine Food. “Zo maakten we de afgelopen 4 jaar deel uit van een onderzoeksproject rond verduurzaming van soja, waarbij de haalbaarheid van lokale, Belgische sojateelt centraal stond. Wij zijn dan ook bijzonder verheugd dat er vandaag succesvol soja geteeld wordt in België, en zijn trots dat we hiertoe een steentje hebben bijgedragen. Onze ambitie is om volgend jaar 4 producten met Belgische soja op de markt te brengen, zodat onze klanten kennis kunnen maken met deze duurzame en lokale voedingsbron.” 

Uitdagingen van Belgische sojateelt 

Landbouwer Simon Colembie, La vie est belle en Colruyt Group werken in volle vertrouwen samen aan dit innovatieve project. Omdat soja tot nu toe vooral een importproduct is, kunnen ze daarbij rekenen op de steun van kennisinstellingen ILVO (Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek) en Inagro (Onderzoek en Advies in Land- en Tuinbouw). Zij onderzoeken al enkele jaren of Belgische sojateelt potentieel heeft. 

   

Volgens Johan Van Waes, wetenschappelijk directeur bij ILVO, is het potentieel er zeker: 

“Belgische soja is nog een leerproces. Het is zoeken en ontdekken wat werkt. Welke sojarassen groeien hier het best? Wanneer zaai je? Wanneer oogst je? Wat is het effect van stikstof-oxiderende bacteriën? Daarom hebben ook wij 1 hectare ingezaaid met 2 verschillende sojarassen. Zo willen we onderzoeken welk effect de verschillende voorvruchten en bodembewerkingen hebben op de soja-opbrengst. We leren hier uiteraard veel uit en delen die kennis graag met (toekomstige) sojaboeren.” 

Ook Inagro volgt de Belgische sojateelt op de voet. “De sojaplanten hebben het bijzonder goed gedaan de afgelopen warme, droge zomer. Dit opent volgens ons zeker toekomstperspectieven”, zegt Bram Vervisch, onderzoeker sojateelt bij Inagro. 

Duurzamer, lokaal product 

Naast soja teelt bioboer Simon Colembie ook tarwe, spelt, aardappelen, sperziebonen, korrelmais, grasklaver en voederbieten. “Ik was meteen gewonnen voor Belgische soja omdat ik zo een extra gewas heb waarmee ik kan afwisselen op m’n veld. Dat komt niet alleen mijn inkomsten ten goede, maar ook de bodemkwaliteit.” Landbouwgrond in België kampt vaak met verschraling doordat er altijd dezelfde gewassen op groeien. Soja haalt stikstof uit de lucht, en maakt de bodem zo net rijker. Bovendien moet de boer de grond daardoor ook minder bemesten. 

Een ander voordeel van Belgische, lokale teelt, is dat er minder nood is aan soja uit Noord- en Zuid-Amerika. Dat betekent dus ook minder transport en bijgevolg een duurzamer product. Een doorslaggevend argument voor producent La vie est belle: “Ondanks ons ruim veggie-assortiment hadden we bewust nog geen sojaproducten. We werken het liefst met lokale producten, en dat was tot nu onmogelijk voor soja. We bekijken momenteel samen met Bio-Planet hoe we de sojabonen het best tot hun recht laten komen.” 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 okt 2018
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief