Blokspot HALLE is een bijna te groot succes.

Blokspot HALLE is een bijna te groot succes.

Halle_de_kazerne_
 

Blokspot Halle is een groot succes. Studenten zowel uit het secundair onderwijs als hoger onderwijs vinden hun weg naar Halle om massaal samen te studeren. Het mag gezegd worden dat de organisatie en de faciliteiten ideaal zijn. Echter komt bij het grote succes ook kijken dat de Kazerne te klein wordt. In volle examenperiode zit de blokspot om 9 uur zo goed als vol en moeten studenten opnieuw huiswaarts keren. Zeker in juni, wanneer de examenperiode voor studenten uit het middelbaar samenvalt met die van de studenten uit het hoger onderwijs is de Kazerne te klein geworden. 

Raadslid Eva Demesmaeker (N-VA) stelde vragen aan het college:

Zullen er acties ondernomen worden om blokspot Halle op de huidige locatie uit te bereiden?

Wordt er gezocht naar een bijkomende locatie waar dezelfde faciliteiten zouden kunnen worden aangeboden?

Is er een mogelijkheid om blokspot Halle uit te bereiden naar de deelgemeenten zodat studenten uit Lembeek/ Buizingen/ Essenbeek niet steeds naar Halle moeten komen?

Als voorbeeld een eventuele uitbereiding in Halle in de Paterkeskerk. Uitbereiding buiten Halle centrum zou overwogen kunnen worden in de Pastorie in Lembeek die midden in het centrum hiervoor ideaal gelegen ligt en eigendom is van de stad. Het inrichten van een dergelijke blokspot zou kunnen onderzoeken of er ook daadwerkelijk draagvlak is om een massablok verder uit te bereiden naar de andere deelgemeenten.

Antwoord 

Schepen Diewertje Poté gaf een antwoord.

Vooreerst onze welgemeende dank voor de woorden van waardering voor de Blokspot. Onze jeugddienst spant zich hier erg voor in en dit project wordt door zowat iedereen als positief geëvalueerd. Onze blokspot is dan ook erg “luxueus”: de blokspot is makkelijk bereikbaar, er kan elke dag (ook in het weekend) tussen 8u ’s ochtends en 22u ’s avonds geblokt worden, er is gratis thee, koffie en soep, er is gratis wifi en we hebben een zeer mooie ontspanningsruimte.

In tegenstelling tot wat jij schrijft, ondervinden wij dat de blokspot met Kerstmis de drukste is. Dan komen de meeste studenten af voor de feestdagen of studeren ze thuis in de kerstvakantie. Dan zitten we met dagen waarop alle plekjes volzet zijn vanaf ‘s ochtends vroeg. Voor de blokspot van juni is de opkomst meer gespreid: studenten beginnen en eindigen niet allemaal op hetzelfde moment en studeren ook nog vaak op kot. Onze ervaring leert dat we tijdens de blokspot van juni nog niet volzet geweest zijn. 

Om de drukke momenten op te vangen, hebben we de volgende maatregelen genomen:

Op het schepencollege van 12 april ll. werd het bestek voor de aankoop van 85 nieuwe tafels voor de blokspot goedgekeurd. Op dit moment hebben we 50 tafels en kunnen we dus maar een goede 100 à 120 plaatsen creëren (met 2, soms met 3 aan een tafel). De huidige tafels zijn echter aan vervanging toe. Door het aantal tafels te vermeerderen, kan er ook meer capaciteit gecreëerd worden en kunnen we naar 170 plaatsen gaan. Dat zijn er 50 à 70 meer dan nu. De tafels kunnen echter niet meer voor de blokspot van juni geleverd worden. De blokspot van augustus zal normaal dus met de nieuwe tafels gebeuren.

De vzw Vrienden van het Lindegroen in Buizingen toonde begin dit jaar zelf interesse om eventueel ook te starten met een blokspot. Een paar weken geleden heeft hierover een overleg plaatsgevonden met de jeugddienst, het Lindegroen en mezelf. Ons voorstel zou zijn om een samenwerking te starten met het Lindegroen voor een blokspot in Buizingen gedurende de aankomende kerstvakantie, wanneer de nood aan blokspot het grootst is. We testen dan de uitbreiding van de blokspot en kunnen nadien evalueren of het inderdaad interessant is op de blokspot uit te breiden naar andere deelgemeenten. De stad zal wel een vergoeding moeten betalen aan het Lindegroen en de blokspot zal er ook enkel tijdens de week open zijn.


Ik kan niet bevestigen dat er dat zal komen. Het college moet daarvan nog kennis nemen en hopelijk goedkeuren als testproject.
Dat is wel een groot geluk want natuurlijk je hebt ook iemand nodig die een conciërgefunctie waarneemt, die daar toezicht doet er moet goede faciliteiten zijn. Al die voorwaarden worden wel vervuld in het Lindegroen.  Dat is wel positief.   

Ook in verschillende gemeenten in de omgeving (Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Gooik) worden blokspots georganiseerd. Maar niet zo uitgebreid als bij ons. Waardoor zelfs studenten van de omliggende gemeenten liever naar hier komen, dan ik hun eigen gemeente te blijven. We communiceren wel over die andere locaties.  Als het vol zit bij ons zeggen we wel u kunt naar Beersel, naar Gooik, naar Sint-Pieters-Leeuw gaan.   Zodat we die een plan B geven. 

Een uitbreiding in de Paterskerk is een goed idee en hebben we al overwogen, maar dat is op dit moment niet aan de orde. Er zijn onvoldoende faciliteiten om er een deftige blokspot van te kunnen maken: geen sanitair, geen geschikte verlichting, geen wifi, geen ontspanningsruimte, geen frigo’s, etc.

We hebben dat plan ook al gehad, de locatie zou schitterend zijn maar dat is nu niet echt haalbaar.  Misschien naar de toekomst toe al daar een renovatie is gebeurd.

Een uitbreiding naar de pastorij in Lembeek zou onderzocht kunnen worden, maar ook daar zien we meteen een aantal beperkingen: er is geen poetspersoneel of conciërge aanwezig, er is geen “toezicht”, de faciliteiten zijn ook minder, etc. Maar als de samenwerking met Buizingen een succes blijkt te zijn, dan kunnen we wel nagaan hoe we in Lembeek ook een satellietpost van onze blokspot kunnen voorzien. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 mei 2019
Sam Herremans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 22 jul 2019
Devogeleer Emile | 22 jul 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 21 jul 2019
Roger Swalens | 20 jul 2019
Devogeleer Emile | 17 jul 2019
Devogeleer Emile | 17 jul 2019

archief