HALLE - Veilig naar de zon kijken op Stationsplein

C21

HALLE - Veilig naar de zon kijken op Stationsplein

Znnekijk

De Halse sterrenkundevereniging Mercurius organiseert dit jaar opnieuw een zonnekijkdag in Halle. Mercurius Halle gaat  op zondag 7 juli tussen 14 en 17 uur verschillende sterrenkijkers opstellen voorzien van speciale veilige zonnefilters op het Stationsplein in Halle kant Vogelpers

Op die plaats is er  tijdens de hele namiddag een goed zicht op de Zon.

Let wel op: kijken naar de Zon kan erg gevaarlijk zijn, wanneer niet de juiste middelen worden gebruikt.

 Er zijn een aantal zeer onveilige manieren (NIET DOEN dus!), zegt Mercurius.

1. Niet doen: zonder filter kijken door een verrekijker of sterrenkijker. We zeggen wel gekscherend dat je dit twee keer kunt doen: een keer met je linkeroog en een keer met je rechteroog... Je kijker werkt als een sterk vergrootglas, en je weet waarschijnlijk wat er gebeurt wanneer je zonlicht door een vergrootglas op een vel papier laat vallen.

2. Niet doen: met een oculairfilter kijken door je sterrenkijker. Dit filter hangt in het brandpunt van de kijker, waar alle zonnestralen bijeenkomen, waardoor het filter kan springen met oogschade en mogelijk blindheid als gevolg.

3. Niet doen: met een beroet glaasje, belicht stukje film, lasbril, cd-tje, enzovoort (zonder kijker) kijken. Dit maakt de Zon inderdaad zwakker, maar blokkeert niet de schadelijke straling.

Bij Mercurius kan je op een veilige manier naar de Zon kijken. De activiteit is gratis en iedereen is welkom. Omdat het weer een belangrijke rol speelt, kan je voor de ‘allerlaatste’ informatie over de activiteiten terecht op de Facebook-pagina van Mercurius Halle.

Meer informatie over de zonnekijkdag Mercurius Halle via www.mercuriushalle.be of op www.zonnekijkdag.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jun 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief