HALLE – Stad verklaart oorlog aan wateroverlast

C21

HALLE – Stad verklaart oorlog aan wateroverlast

13412046_524511421066781_6818178710656391569_o
 

 

De Stad Halle is blijkbaar vast van plan een onverbiddelijke strijd te voeren tegen de wateroverlast die vooral de historische stadskern blijft teisteren.  

In een brief aan de bevolking wordt omstandig uitgelegd wat er in het verleden verkeerd ging, wat er nu nog altijd fout gaat en hoe er op langere termijn afdoende oplossingen uit de mouw of de toverhoed gaan komen.

 De afgelopen 20 jaar heeft Halle 40 nieuwe wachtbekkens gebouwd, alles samen voor zowat 8 miljoen euro. Een zacht prijsje, als je dit vergelijkt met de schadeloosstellingen die burgers en verzekeringsmaatschappijen moeten opkuchen telkens de regen mals en overvloedig over de stad en haar bevolking nederdaalt en de riooolkolken en slikkers niet langer slikken maar genoegzaam spuiten.  En de stad begenadigt met menselijk, dierlijk en plantaardig afval dat de riolen blijkbaar met veel afkeer hebben moeten slikken en telkens weer wellustig uitspuwen als de regen de stad streelt.

 Halle wil daar verandering in, en wel zo: de 40 bekkens worden tweemaandelijks door Farms (drinkwatermaatschappij) gemonitord en dus gecontroleerd op hun goede werking.  De stad vraagt  haar bevolking ook zelf geen afval in de riolen te dumpen.  De rioolroosters laat ze vier tot zesmaal per jaar reinigen, afhankelijk van de locatie en het risico op overstromingen. De omstreden gootjes in de Basiliekstraat – over de goede werking waarvan sommigen op sociale media nog steeds grote twijfel uiten – worde zes keer per jaar schoongemaakt. Bewoners wordt gevraag aan de stad te melden dat en als ze merken dat rioolkolken verstopt zijn. Zwerfvuil, vet en olie en resten van pleister, cement en beton zijn de voornaamste boosdoeners.

 Enige tijd geleden heeft Haviland de riolen van de Vogelpers schoongemaakt. Er kwamen enkele tonnen gitzwarte blubber en bouwafval opduiken. Geen wonder dus dat deze straat in het verleden van die waterlast overlast had. De voorbije zes weken zijn ook 24  km al dan niet overdekte grachten geruimd.

 De jongste miserie schrijft de stad toe aan water dat van de Wolvendries naar het stadscentrum stroomde.  Dit is volgens oudere mensen die hun geheugen hebben geraadpleegd, dan toch een nieuw verschijnsel. Weinigen kunnen zich dit soort van overvloedige wateroverlast herinneren en bewoners van de Basiliekstraat beweren dat ze zelden of nooit volgelopen kelders hebben meegemaakt. En ook: het openleggen van de Zenne, een rivier die vodoende  stijg- en daalvermogen biedt,  kan soelaas brengen. Het stadsbestuur gewaagt voolopig niet van die uitweg...

 Wellicht zal blijken dat het vermoeden dat overmatige bouwwoede via grootschalige projecten weldra tot een zekerheid voor de ellende zal uitgroeien. Het schepencollege is nu wel van plan om “er in de toekomst op toe te zien dal alle vergunningsvoorwaarden effectief worden uitgevoerd” want "bij grote projecten moet de bouwheer de nodige buffervoorzieningen treffen”.

In afwachting van definitieve oplossingen die worden onderzocht en die de nodige tijd vergen, wordt het behelpen met voorlopige en verplaatsbare bovengrondse dammen die als bekken moeten dienen. Afwachten hoe en of dat gaat werken.  Alvast bijkomend werk voor de Brandweer?

 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 jun 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief