HALLE – Natuurpunt wil graag groenere Stad

HALLE – Natuurpunt wil graag groenere Stad

Knop_duurzaamgroen_1

 

Dit zijn de  negen voostellen van Natuurpunt Halle voor een meer leefbare stad Halle:

1)         Een groot landschapspark/stadspark/stadsrandbos achter het huidige AZ Sint Maria.

In dit park zou aan waterbuffering of waterberging gedaan kunnen worden. Ter hoogte van de Nikkenberg zou het regenwater kunnen afgeleid worden naar de Groebegracht zodat de hoeveelheid regenwater dat de stad kan overspoelen ernstig afneemt (zie ernstige wolkbreuk van  donderdag 6 juni 2019). Deze buffering kan gewoon in de grote weide gebeuren, ze heeft altijd dienst gedaan als overstromingsgebied. Dit stadspark/stadsbos zou het ziekenhuis enorm opwaarderen. Zieken en herstellenden zouden zicht hebben op een nieuwe groene long vol bomen en ‘bij’vriendelijke hagen en houtkanten. Het is algemeen geweten dat zieken vlugger herstellen in een groene, rustige omgeving. Voor kinderen kan er een stuk speelbos voorzien worden en waarom er geen echte natuurlijke zwemvijver maken? Er kan een geboortebos aangelegd worden, vlak bij de kliniek een echte opsteker. En waarom ook niet eens gedacht aan een natuur-begraafplaats?

2)         Aanleg van een modern ecoduct ter hoogte van de huidige Vlasmarktdreef in het Hallerbos om de verbinding te maken met de nieuwe stukken bos langs de Nijvelssteenweg, Maasdalbos en Lembeekbos.

3)         MEER gevelgroen en ander groen voorzien in de stad zelf. Vooral bij het plannen van nieuwe wijken en appartementsblokken meer ruimte voorzien voor groen en rustplekjes. (zie Nederhem, waar nu een geïsoleerd terrein zou moeten dienst doen voor wat recreatie). Nog meer bewustmaking hier rond creëren. Behoud van de zeldzame mooie bomen in de stad EN plaats maken voor nieuwe bomen die ook echt boom mogen worden en niet om de haverklap met de kettingzaag of het snoeimes bewerkt worden. Deze bomen kunnen op vergeten hoekjes worden aangeplant. Het is soms lang zoeken vooraleer je een mooie boom vindt in onze stad!

De waardevolle en merkwaardige bomen inventariseren (Natuurpunt wil dit zeker op zich nemen), de bomen van een naamplaatje voorzien in het Nederlands en het Latijn om het belang ervan te benadrukken en uit educatief oogpunt. Er zou ook een peter en meter kunnen gezocht worden voor elke waardevolle boom en een eventuele sponsor.

4)         Nestbakken voor onze gierzwaluwen in de hogere gebouwen van de stad zoals het H.Hart, het College, Atheneum, Don Bosco, de Muziekacademie, het WZC Sint Augustinus, de Bib., de nieuwe blokken op Nederhem, enz… Een vogelvriendelijke actie die niet veel hoeft te kosten.

5)         Boombruggen aanleggen langs de invalswegen met hoge statige laanbomen, denk aan platanen, die bovendien ook nog eens goed tegen luchtvervuiling kunnen.

6)         Meer bomen, hagen en houtkanten langs de vele trage wegen die we nog hebben. Het zijn groene linten in het landschap.

7)         ‘Deel jouw tuin!’ : Er zijn (oudere) mensen die hun tuin niet meer kunnen bewerken en er zijn ook jongere mensen die graag een stukje tuin zouden willen bewerken. Voorstel uitwerken om aan ‘tuindeling’ te doen zoals nu al gebeurt bij het autodelen. Het zou de sociale cohesie versterken tussen ouderen en jongeren.

8)         De lichtvervuiling verminderen.

9)         Blijven investeren in het Zennepark en het terrein ´oud stadsmagazijn´ omvormen naar groene voorstadsparking (verwijderen van beton).

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jun 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 23 okt 2019
Roger Swalens | 22 okt 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 15 okt 2019
Marc Sluys | 11 okt 2019
Devogeleer Emile | 11 okt 2019

archief