HALLE - Soldatenprocessie is Erfgoed

HALLE - Soldatenprocessie is Erfgoed

Soldatenpr
 

De Sint-Veroonmars in Lembeek staat  voortaan op de lijst van het Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. Dat maakt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld)  zopas bekend.

De Lembeekse paassoldaten stelden de afgelopen twee jaar een lijvig dossier samen om erkend te worden. De laatste soldatenommegang, bekend als de Paasprocessie, van Vlaanderen behoort nu dus officieel tot het Vlaams erfgoed. Op paasmaandag trekken traditioneel honderden Lembekenaren in soldatenuniform te voet of te paard  langs de grenzen van het dorp met het reliekschrijn van patroonheilige Sint-Veroon, om het tegen onheil te beschermen. Zo wil het de overlevering.Tegelijk volgen telkens nog eens honderden bedevaarders dat schrijn tijdens een mars van achttien kilometer.

De titel “Vlaams immaterieel cultureel erfgoed”  levert  geen geld op, maar zo wordt wel een eeuwenoude traditie erkend die diep geworteld zit in de Lembeekse geschiedenis. Het levert de Soldatenprocessie meer publiciteit op in Vlaanderen en daarbuiten.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jun 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 15 okt 2019
Marc Sluys | 11 okt 2019
Devogeleer Emile | 11 okt 2019

archief