HALLE – Schepencollege doet poging om dossier A8 te deblokkeren

HALLE – Schepencollege doet poging om dossier A8 te deblokkeren

Img_20190509_085510
 

Het college van burgemeester en schepenen wil met de Vlaamse overheid onderhandelen over een ondertunneling van de A8/N203 ter hoogte van de Halleweg en de Nijvelsesteenweg. Maar het college stelt wel dat er dan  garanties moeten komen dat de wijk Rodenem volledig ontsloten wordt. Halle pleitte altijd voor een volledige ondertunneling maar hoopt met deze tegemoetkoming de impasse in dit dossier te deblokkeren.

 

 Op de A8/N203a, dat is de verbindingsweg tussen de Ring rond Brussel en de snelweg naar Doornik, bevinden zich momenteel drie gevaarlijke kruispunten. Een volledige ondertunneling van deze verbindingsweg zou de verkeersveiligheid gevoelig verbeteren. Bovendien zou het de leefbaarheid in de wijken Essenbeek, Sint-Rochus en Rodenem ten goede komen en ook de filedruk in en rond de stad verminderen.

Maar een volledige ondertunneling is voor de Vlaamse overheid niet bespreekbaar. Zo’n investering zou 400 miljoen euro kosten en zoveel wil de Vlaamse overheid niet ophoesten. Het stadsbestuur kreeg daarom begin mei drie alternatieve voorstellen die goedkoper en volgens de Vlaamse overheid wel haalbaar zijn.

In één van deze voorstellen, namelijk een volledige ondertunneling van de Halleweg en de Nijvelsesteenweg, kan het college van burgemeester en schepenen zich eventueel vinden "maar dan moeten er sluitende garanties zijn voor de ontsluiting van de wijk Rodenem".

Zo moet het lokale verkeer (auto’s en fietsers) een tweerichtingsverbinding krijgen met het andere stadsgedeelte via het jaagpad langs het kanaal Brussel-Charleroi. Voorts vraagt de stad dat het kruispunt met de A8 behouden blijft. Op die manier kan het verkeer vanuit Rodenem nog steeds invoegen richting Brussel en het verkeer vanuit de Biezeweide kan op die manier nog steeds de snelweg richting Doornik nemen. Oversteken zal niet meer kunnen, de stad vraagt daarom een voetgangersbrug over de snelweg opdat ook zij snel van het ene stadsgedeelte naar het andere kunnen.

“Het college hoopt dat met deze realistische houding het dossier kan gedeblokkeerd worden en - na een jarenlange impasse - opnieuw op de onderhandelingstafel belandt van de toekomstige Vlaamse regering.” Zo luidt het in een verklaring.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 jul 2019
Roger Swalens
Roger Swalens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 26 mei 2020
Roger Swalens | 26 mei 2020
Roger Swalens | 15 mei 2020

archief