HALLE - Verkeer Binnenstad wordt even helemaal anders

HALLE - Verkeer Binnenstad wordt even helemaal anders

Basilarkenvesr
 
Img_0332
 
Img_0336
 
Img_0330
 
Img_0333
 

 Een aantal  werkzaamheden die begin augustus van start gaan, hebben ingrijpende gevolgen voor de verkeersafwikkeling in de Halse binnenstad. Arkenvest, Parklaan, Basiliekstraat  en Suikerkaai  zijn de  belangrijkste verkeersaders waarvoor diverse ingrepen en aanpassingen moeten gebeuren.  In welke mate het verkeer stroever zal verlopen, zal blijken eenmaal iedereen  wel degelijk op de hoogte is.

.Nieuwe fietsstraat tussen Bospoortbrug en Arkenvest

De Basiliekstraat wordt tussen de Bospoortbrug en het kruispunt met de Arkenvest en de Parklaan omgevormd tot een fietsstraat. Op die manier krijgt de huidige fietsstraat in de Parklaan een verlengstuk. De werken hiervoor starten op dinsdag 6 augustus en duren tot zaterdag 31 augustus. De stad voert deze werken uit tijdens de schoolvakantie om de hinder voor het verkeer te beperken. Tijdens deze ingreep zal er ook een nieuw fietspad aangelegd worden langs de bibliotheek en het Elisabethpark. 

Het Halse schepencollege: "Het succes van de fietsstraat in de Parklaan wordt uitgebreid naar het bovenste gedeelte van de Basiliekstraat. We hebben het uiteraard niet over de winkelstraat, wel over het stukje Basiliekstraat tussen de Bospoortbrug en het kruispunt met de Arkenvest en de Parklaan. Het wordt net als de Parklaan een tweerichtingsfietsstraat met een rood kleurtje. Auto’s mogen nog door de straat rijden maar moeten voorrang verlenen aan de fietsers. 

Momenteel moeten fietsers hun plaats opeisen tussen het drukke autoverkeer. Zeker ter hoogte van de verbreding van het voetpad komen fietsers wel zeer dicht in de buurt van het autoverkeer. Dit komt omdat de inspringing van de fietsstrook momenteel niet voldoende afgescheiden is van de rijbaan, waardoor auto's over de fietssuggestiestrook rijden. Door dit stukje Basiliekstraat om te vormen tot een fietsstraat, krijgen fietsers meer bewegingsruimte. Door de rode ondergrond wordt het voor autobestuurders ook visueel duidelijk dat ze voorrang moeten verlenen aan de fietsers.

We maken van de gelegenheid ook gebruik om de overgang naar de Parklaan weg te werken. Veel fietsers sorteren immers voor via het brede voetpad maar de stoeprand zorgt, zeker bij regenweer, voor gevaarlijke situaties. Daarom versmelten we de Basiliekstraat en Parklaan tot één lange fietsstraat zonder hindernissen."

Wanneer worden de werken uitgevoerd?

"De werken starten op dinsdag 6 augustus en zullen voltooid zijn op zaterdag 31 augustus, dus net voor de start van het nieuwe schooljaar. Deze timing is bewust gekozen omdat de verkeersdrukte in Halle tijdens de zomermaanden minder intens is. Op die manier proberen we de hinder te beperken. Want tijdens de werken zijn de dit stukje Basiliekstraat en het begin van de Arkenvest afgesloten voor alle verkeer. " zegt het stadsbestuur.

Welke omleiding is er voorzien?

• Voor de voetgangers verandert er niets. Zijn kunnen dus zonder problemen van de Bospoortbrug naar de Parklaan, Arkenvest of de winkelstraat wandelen. Ook fietsers die hun fiets aan de hand houden, kunnen voorbij de werfzone.

 • Voor het fietsverkeer, het openbaar vervoer en het autoverkeer is er een omleiding voorzien via de Suikerkaai. Dit betekent dat de Suikerkaai tijdens de werken opnieuw in beide richtingen wordt opengesteld voor het verkeer. Maar ter hoogte van de werfzone (die voorzien is voor de bouw van de Zuidbrug) is tweerichtingsverkeer niet mogelijk. Verkeerslichten zullen daarom het verkeer beurtelings langs de werfzone leiden. Het gaat om ‘intelligente’ verkeerslichten waarvan de regeling wordt aangepast aan de verkeersdrukte.

 •De halte van De Lijn ter hoogte van de Arkenkenvest (Proximuswinkel) wordt tijdens de werken geschrapt. Reizigers kunnen de bus nemen aan de tijdelijke halte die voorzien wordt net voorbij de inrit van de Delhaizewinkel aan de Suikerkaai. Omdat de bussen de omleidingsroute volgen zijn ook de andere haltes op de Arkenevest en de Bergensesteenweg tijdelijk buiten gebruik.

 • Handelaars moeten er  rekening mee houden dat de laad- en loszone in het begin van de Basiliekstraat tijdelijk niet bereikbaar is. Zij maken best gebruik van de los- en laadplaats in de Vuurkruisenstraat.

Wat met het lokale verkeer?

Tijdens de werken worden de Parklaan en de Arkenvest tijdelijk tweerichtingsstraten, maar dit geldt enkel voor lokaal verkeer. Door de werken is er wel geen verbinding mogelijk tussen de Parklaan en de Arkenvest. 

Ook nieuw fietspad langs bibliotheek in het Elisabethpark

Tijdens de werken zal er ook een nieuw fietspad aangelegd worden langs de bibliotheek en het Elisabethpark. Dit fietspad loopt parallel met de Arkenvest en zal vervolgens aantakken op de Groebegrachtstraat. Op die manier kunnen fietsers tijdens de werken langs de Arkenvest, op een veilige manier naar het Bevrijdingsplein, het Oudstrijdersplein  of het centrum fietsen.

Dit fietspad wordt volledig gefinancierd door de  aannemer van het woonproject op de vroegere Belgacomsite.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 jul 2019
Roger Swalens
ingezonden en Roger Swalens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 11 dec 2019
Roger Swalens | 10 dec 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 10 dec 2019
Devogeleer Emile | 07 dec 2019

archief