HALLE – SAUDEMONT Yvette sprekende getuige van de bevrijding

HALLE – SAUDEMONT Yvette sprekende getuige van de bevrijding

Sh2_1377_01__large_
 

SAUDEMONT Yvette Is de dochter van Saudemont Vital en Debremaeker Maria, en had twee broers: Paul en René. Beide reeds overleden. Yvette is de moeder van André die in Lembeek de zeer gekende garage Detournay uitbaat. Haar vader Vital werd in 1943 opgepakt door de Duitse bezetter en liet hierbij het leven. Bij deze 21 juli graag een terugblik op het lot dat sommigen onder ons ondergingen en die ook symbool staan voor die ‘ Belgische vod’ (dixit Liesbeth Homans). Het verhaal begint echter in Tongeren (Limburg).
In januari 1943 infiltreert de Geheime Feldpolizei (GFP) in Tongeren een ontsnappingslijn die geallieerde vliegeniers via België, Frankrijk en Spanje terug naar het Verenigd Koninkrijk wil loodsen. Ze is een onderdeel van de beroemde lijn Comête (door de Engelsen zo genoemd wegens de snelheid dat de vliegeniers de UK bereikten). Nader onderzoek voert de Geheime Feldpolizei naar Lembeek. Op de Bergensesteenweg is er een garage (nu totaal verdwenen), uitgebaat door Robert Goffaux (alias oliepotje). Zijn nichtje Jeanne MacIntosh (uit Schotland) was door het uitbreken van de oorlog niet naar haar vaderland kunnen terugkeren en werd een van de spilfiguren van de lijn Comète, samen met Peggy Van Lier (dochter van de Pacha-dynastie).
Eén van de Engelse piloten valt in Tongeren door de mand en op 10 december 1943 houdt de Geheime Feldpolizei een uitgebreide razzia in Lembeek. Twee Britten worden aangehouden in de woning van de familie Robert Goffaux, ze zijn in het bezit van een valse identiteitskaart, afgeleverd door de gemeente Tongeren. Robert en zijn nichtje Jeanne worden aangehouden en naar een concentratiekamp gestuurd maar overleven de oorlog. De zwaar zieke vrouw van Robert zal twee weken later overlijden.
Van de nood maakt de GFP een deugd. Ze bezit ook een lijst van werkweigeraars en gezochte personen. Hierop komt Vital voor. Hij wordt er als kaderlid bij Philips België door de Duitsers van verdacht om onderdelen voor radio’s te leveren aan het verzet. De echtgenoot van zijn nicht Aline is dat inderdaad. Van 07:25 tot 09:20 houden ze een huiszoeking. Vital wordt aangehouden en tot 21 januari 1944 opgesloten in de gevangenis van Sint-Gilles. De volgende dag gaat hij naar de citadel van Huy en na verscheidene overplaatsingen naar het Arbeitslager Versen (Meppen) een buitencommando van Neuengamme. Op 26 oktober 1944 wordt hij door ontbering ongeneeslijk ziek en overlijdt op 22 november om 20:00 uur. De sarcastische notering in het Duitse register als officiële doodsoorzaak is ‘faiblesse du cœur’. Vital wordt voorlopig op 24 november 1944 begraven op het Lagerfriedhof te Neu-Versen. Na de oorlog wordt hij met de nodige eer herbegraven op de gemeentelijke begraafplaats van Lembeek.
Ingezonden door Marcel Dubois

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 jul 2019
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 10 dec 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 07 dec 2019
Roger Swalens | 06 dec 2019

archief