Dekoloniseer HALLE Congo-Mythen Doorprikken

Dekoloniseer HALLE Congo-Mythen Doorprikken

Dekoloniseer_halle__zondag_8_september_-5
 

Dekoloniseer Halle heeft zich tot missie gesteld om de hardnekkige mythen inzake ons koloniaal verleden tegen het licht te houden en ze in hun juiste context te plaatsen. In dit kader wordt nu een tentoonstelling aangekondigd onder de vorm van een participatieve onderzoeksinstallatie met als titel ‘Congo-Mythen Doorprikken’. 

Het nieuwe project werd gepresenteerd op de recente Open Monumentendag in Halle waaraan Dekoloniseer Halle deelnam met de familiezoektocht ‘Kolonialisme in Halle, van 1492 tot vandaag’. 

‘Het wordt een erg actuele tentoonstelling’, zegt Jean-Pierre Laus. ‘Geen dag gaat voorbij zonder dat in de media berichten verschijnen over onze achterhaalde koloniale Europese visie op de wereld. De installatie zal in hartje Halle, een stad met meer dan honderd nationaliteiten, interactief worden opgebouwd. Meewerken kan rond drie verhaallijnen die de installatie zal volgen : kapitaal ‘follow the money’, mensen ‘portrait wall : heroes of anti-colonial resistance’, sporen ‘found in Halle : local traces of colonial history’. De Engelse titels zijn geen dikdoenerij, maar weerspiegelen onze ambitie : hoewel onze focus en habitat Halle blijft spreken we bronnen, documenten en mensen aan van heel de wereld en maken we deel uit van een internationale beweging rond dekolonisatie en op deze manier is het ook een internationale onderzoeks- en actie-installatie. Het resultaat zal gedurende de gehele November Wereldmaand in Halle toegankelijk zijn.’ 

Hoe meewerken ? Concreet roept Dekoloniseer Halle op om : 

  • bezorg links en aanknopingspunten die een licht werpen op het aspect ‘Follow the Money’ : mensen, organisaties en systemen die, vooral financieel-economisch, verband houden met Halle en het kolonialisme 
  •  geef tips en suggesties voor het samenstellen van een anti-koloniale portrettenwand waarbij mensen in de kijker worden geplaatst die zich tegen het kolonialisme hebben verzet in de loop van de geschiedenis : dat kunnen bekende iconen zijn, maar ook minder bekende figuren, mensen uit het globale Zuiden, maar ook iemand van in de buurt 
  • in het bijzonder vragen we om alle mogelijke sporen te traceren en te verzamelen die de band tussen Halle en Congo naar voren brengen : al wat aangebracht wordt aan feiten, foto’s, voorwerpen en persoonlijke getuigenissen zal gebruikt voor de installatie.

Jean-Pierre Laus : ‘Met deze installatie wordt duidelijk dat Halle doorheen de tijd een stad is waarvan de geschiedenis verweven is met internationale processen en globale historische ontwikkelingen. De installatie brengt een hedendaags verhaal 'van onderop' en vanuit het perspectief van de burgers die niet langer een lijdend voorwerp willen zijn in de samenleving. Deze installatie zal tevens dienst doen als lanceermoment voor een groot initiatief rond muurschilderingen in Halle’. 

 

Waar? Kardinaal Cardijnstraat 3 te 1500 Halle.
Wanneer? Van 1 november 2019 tot 30 november 2019.
Openingsuren: dagelijks flexibele openingsuren en op afspraak. Informatie : ​www.dekoloniseerhalle.be​ & dekoloniseerhalle@gmail.com Geleide bezoeken zijn mogelijk.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 sep 2019
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 25 jun 2020
Sam Herremans | 21 jun 2020
Marc Sluys | 15 jun 2020

archief