HALLE – Opgelet! Vanaf 30/9: strenge controles & boetes op zwerfvuil

HALLE – Opgelet! Vanaf 30/9: strenge controles & boetes op zwerfvuil

Dsc_0243__large_
 

Stoor jij je ook aan afval dat achterblijft op straten, pleinen en andere openbare plaatsen? Begrijpelijk! Zwerfvuil is namelijk zeer nefast voor het milieu. Bovendien kost het de stad handenvol geld om al deze rotzooi op te ruimen. Daarom gaan we tijdens de week van 30 september extra controleren op zwerfvuil. En of het nu gaat om een sigarettenpeuk of een blikje, iedereen die afval op het openbaar domein gooit, riskeert een berisping of een boete. Wie het goede voorbeeld geeft, krijgt uiteraard een schouderklop. 

De controles worden niet enkel door de politie uitgevoerd, ook de gemeenschapswachten, de toezichthouders van de stad Halle, het Agentschap Wegen en Verkeer, De Lijn, de NMBS en de Vlaamse Waterweg zetten hun schouders onder deze actie. En de controles zullen uitgevoerd door medewerkers in uniform maar ook door anonieme controleurs.

Van een compliment tot boete

Met lichte overtreders gaan we in dialoog. We gaan hen wijzen op de kwalijke gevolgen van hun zogenaamde ‘kleine overtreding’. Maar wie echt de regels met de voeten treedt, mag zich verwachten aan een boete. We gaan echter niet enkel voor een harde, maar ook een positieve aanpak. Want wie zijn zwerfvuil correct in de vuilnisbak gooit, mag uiteraard rekenen op een complimentje.

Ook rokers die peuk weggooien krijgen boete

Een sigarettenpeuk op de grond gooien, lijkt onschuldig. Maar dat is het helemaal niet. Zo kan 1 peukje 500 liter water verontreinigen. Dit komt door de chemische stoffen die in de filter van de sigaret zitten. Om die reden werd vorig jaar aan de rioolputjes op tal van hotspots de slogan aangebracht: ‘Niets ingooien, hier begint de zee’. Maar na de sensibiliseringsactie van de stad en Intradura vorig jaar, zal er dit jaar dus opgetreden worden tegen rokers die hun peuk achteloos op de grond gooien.

Veel kleintjes maken één grote propere stad

92% van de Vlamingen voelt zichzelf een Mooimaker. Dit kan je definiëren als iemand die geen afval op de grond gooit en graag in een propere buurt woont. Dat blijkt uit een bevraging van Mooimakers.be. 2 op de 3 Vlaming ruimt zelfs het afval op dat rondslingert in de buurt van zijn eigen deur. Dit zijn alvast bemoedigende cijfers.

Operatie proper!

Wil ook jij je inzetten voor een propere buurt? Overtuig jouw school, vereniging of bedrijf om ook de mouwen de stropen

Via mooimakers.be maak je een account aan en doorloop je een zeer eenvoudige vragenlijst. Je geeft hierbij aan welke acties je de volgende maanden wil ondernemen. Want zorgen voor een propere buurt is veel meer dan enkel een opruimactie organiseren.

Jullie kiezen dus zelf wat voor jullie belangrijk én haalbaar is! Met jullie inzet maken we Halle en Vlaanderen mooier. En daarvoor willen we jullie op het einde van de rit graag bedanken! Je wint dus niet enkel een propere buurt maar misschien ook een cheque die je opnieuw kan investeren in je club of school. Nu al een dikke dankjewel voor de geleverde inspanningen.

Surf snel naar mooimakers.be en maak je actieplan op!

Info: Groen en afval I T 02 365 95 34 | milieu@halle.be I www.halle.be/plantactie

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 sep 2019
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 26 mei 2020
Roger Swalens | 26 mei 2020

archief