HALLE - Toch huizen langs Essenbeekse Kasteelvijver

C21

HALLE - Toch huizen langs Essenbeekse Kasteelvijver

Image05
De vijver van Essenbeek is altijd een begrip geweest in Halle en omgeving.
 
Kasteelvijver
Marc Demesmaeker en de N-VA fractie in de gemeenteraad reageren ontsteld op een geheime dading tussen stad en promotor waarbij langs de vijver huizen mogen komen.
 

Er komen zo goed als zeker 11 nieuwe woningen aan de kant Kasteelstraat van de vijver van Essenbeek. Het actiecomité "Red de Vijver" dat duizenden euro's uitgaf aan gerechtskosten, waarvoor het geld bijeenschraapte via eetfestijnen, ziet zo een jarenlange strijd voor het behoud van de oorspronkelijke vijver en het beschermde dorpsgezicht op een  complete nederlaag uitmonden. Senator en gemeenteraadslid  Marc Demesmaeker bindt de kat de bel aan in een uiterste poging om het  tij alsnog te keren op de gemeenteraad van 26 okober 2016.  Burgemeester Marc Snoeck zegt  (in Het Laatste Nieuws)  dat het schepencollege handelt  in het belang van alle Hallenaren en betreurt dat de N-VA, de partij van Demesmaeker, de zaak voortijdig in de openbaarheid brengt.  Citaat: "Dinsdagavond zullen we op de gemeenteraad debatteren over de dading en zullen ook wij onze argumenten geven. Ik betreur het wel dat de oppositie dat debat al in de media voert.”

Demesmaeker vindt het niet kunnen dat de zaak plots afgehandeld wordt via een dading tussen de bouwheer en de stad, via een dading die geheim moet blijven. Hij betreurt dat de erkende ecologische waarde van de betrokken zone niet  door de meerderheid wordt  geapprecieerd,dat het  uitzicht op de vijver  verknoeid wordt en dat  ze  geen verbinding zal vormen met het Warandepark. 

 

“Wie Essenbeek kent, weet dat deze site zeer waardevol is en veel mogelijkheden biedt. Het dorpsgezicht van Essenbeek is uniek. Het is beschermd. Essenbeek had een kasteel, en de vijvers hoorden daarbij. Wat er van resteert moet gekoesterd worden, opgewaardeerd voor de bevolking. Zo doet men het overal waar men zulke parels heeft. De Stad heeft veel middelen ingezet voor de inrichting van het Warandepark, de vijver is daarvan het sluitstuk. Wie een hart heeft voor Essenbeek, voor de natuur, voor de democratie, voor principes van inspraak en transparantie… kan dit niet goedkeuren. Wij zullen deze dading en alle komende beslissingen om ze uit te voeren dan ook bestrijden”, aldus de N-VA-fractie in de gemeenteraad.

Het Vijvercomité van zijn kant, heeft nog niet gereageerd.

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 nov 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 12 jun 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 09 jun 2021
Devogeleer Emile | 05 jun 2021

archief