HALLE - Winst stijgt, windmolens gaan apart bij Colruyt

C21

HALLE - Winst stijgt, windmolens gaan apart bij Colruyt

Colruyt_dc_ollignies
Colruyt verwacht dat de winst dit jaar stijgt. De groep brengt de windmolenactiviteiten onder in een aparte structuur.
 

De winst van Colruyt is in de eerste helft van het boekjaar meer gestegen dan wat analisten hadden voorspeld. De winst over het hele boekjaar zal ook stijgen, ondanks de komst van de Nederlandse keten Jumbo.

Een dag eerder dan gepland presenteerde Colruyt gisteravond zijn halfjaarcijfers. Dat deed de Belgische beursgenoteerde supermarktgroep naar aanleiding van de aankondiging dat ze haar zonne-energietak onderbrengt in een nieuwe vennootschap waarvan ze meerderheidsaandeelhouder wordt.

Colruyt klopte de verwachtingen van analisten. Alle winstmarges stegen, behalve die van de winst voor belastingen en de nettowinst. 'Maar dat komt door  een eenmalige opsteker een jaar geleden: de verkoop van de participatie in het windmolenpark Northwester 2. Dat leverde 18 miljoen euro op.Zonder dat eenmalige effect steeg de winst.

Het marktaandeel van de ketens Colruyt, Spar en OKay steeg met 0,1 procentpunt naar 32,5 procent. Dat doet vermoeden dat de concurrentie minder hard was dan het jaar voordien. Hoe minder korting de concurrenten geven, hoe minder Colruyt in zijn marges moet snijden om zijn klanten de beloofde laagste prijs te geven.

De groep blijft vaag als het over felheid van de concurrentie gaat. Er was 'sterke concurrentie', maar een 'wisselende promodruk', volgens het persbericht van de firma.

Colruyt herhaalt de belofte die het in september op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering deed: op het einde van het boekjaar in maart zal de groep de nettowinst van vorig jaar - 372 miljoen euro - licht overschrijden. Zonder eenmalige effecten, voegt de keten eraan toe. De operatie met de energietak  die wordt afgescheiden, zal de groep eenmalig zo'n 47 miljoen euro opleveren.

De tweede jaarhelft is spannend. Een maand geleden opende de Nederlandse keten Jumbo haar eerste Belgische winkel. Vandaag zijn er al drie in België, volgend jaar komen er tien tot vijftien bij. In zijn winkels in de buurt moest Colruyt 'enkele tientallen prijzen' verlagen.

Ook Carrefour voerde de druk op. De keten heeft 1.000 producten goedkoper gemaakt. 'Dat wil niet zeggen dat wij ook 1.000 producten goedkoper hebben moeten maken', zegt  men bij Colruyt 'Dat gebeurt alleen als Carrefour of andere concurrenten onder onze prijzen gaan.'

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 dec 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief