Hulpdiensten oefenen veiligheidsplan carnaval 2020 in HALLE

Hulpdiensten oefenen veiligheidsplan carnaval 2020 in HALLE

_c__wannes_monteyne
 

De hulpdiensten en de stadsdiensten hebben vanmiddag in het centrum van de stad een rampoefening gehouden naar aanleiding van carnaval. Op die manier kon het bijzonder nood- en interventieplan in de praktijk worden uitgetest.

Op zaterdag 21, zondag 22 en maandag 23 maart is Halle opnieuw het decor van drie dagen carnaval. Bij mooi lenteweer lokt dit evenement tot 100.000 bezoekers. Het spreekt voor zich dat dit feestje dan ook een aantal risico’s inhoudt op het vlak van veiligheid. Maanden vooraf wordt daarom de veiligheid grondig voorbereid door de zogenaamde ‘veiligheidscel’. Deze wordt aangestuurd door de cluster integrale veiligheid bij de stad Halle. Alle hulpdiensten zoals de brandweer van de zone Vlaams-Brabant West, de politiezone Zennevallei, het Rode Kruis Halle, de spoeddienst van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria Halle maar ook organisator Halattraction en de clusters evenementen en communicatie van de stad Halle maken integraal deel uit van deze veiligheidscel.  

In geval van een probleemsituatie kunnen de hulp- en de stadsdiensten terugvallen op een bijzonder nood- en interventieplan. Dat plan bevat een aantal noodscenario’s. Op die manier weet elke hulpverlener en elk lid van de veiligheidscel wat hem of haar te doen staat bij een brand, een gaslek, een bommelding, een massale vechtpartij of een andere noodsituatie. Vanmiddag werd dat plan al even uitgetest in de praktijk.

Verschillende acteurs simuleerden in cultuurcentrum ’t Vondel een incident waarop vervolgens  de volledige veiligheidsmachinerie in gang werd gezet. Dat verklaart ook waarom er vanmiddag opvallend veel politie en brandweer in de binnenstad vertoefde. Alle facetten uit het veiligheidsplan werden daarbij ook effectief eens uitgevoerd. Nadien volgde nog een uitgebreide evaluatie in de Oude Post. Het mag duidelijk zijn: de verschillende veiligheidsdiensten zijn er helemaal klaar voor opdat iedereen opnieuw kan genieten van een veilig carnavalsfeest. 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 feb 2020
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 30 mrt 2020
Roger Swalens | 30 mrt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 27 mrt 2020
Roger Swalens | 24 mrt 2020
Roger Swalens | 22 mrt 2020

archief