Stad HALLE en woonzorgcentra bundelen de krachten in strijd tegen covid-19.

Stad HALLE en woonzorgcentra bundelen de krachten in strijd tegen covid-19.

Logo_halle_
 

De stad Halle helpt alle woonzorgcentra op haar grondgebied in de strijd tegen het coronavirus. De stad probeert zoveel mogelijk persoonlijk beschermingsmateriaal ter plaatste te krijgen. Zo bedeelde de brandweerzone Vlaams-Brabant West al zo’n 12.500 mondmaskers. Maar woonzorgcentra die af te rekenen hebben met een corona-uitbraak kunnen ook logistieke steun krijgen van de stad. Nog opmerkelijk is dat de woonzorgcentra elkaar ondersteunen door info en methodieken te delen.

In de Belgische ziekenhuizen lijkt de situatie zich te stabiliseren, maar de druk op de woonzorgcentra blijft toenemen. Het grootste aantal doden wordt momenteel ook in de rusthuizen opgetekend. 

In Halle zijn er momenteel nog geen problemen gemeld in het eigen woonzorgcentrum Zonnig Huis en het private woonzorgcentrum Sint-Augustinus. In de seniorie De Maretak en Lucie Lambert, twee private woonzorgcentra, zijn er wel al bewoners overleden aan de gevolgen van een besmetting door het coronavirus. Dit gebeurde ondanks de uitgebreide voorzorgsmaatregelen die er genomen werden.  

De stad nam eerder al met deze woonzorgcentra contact op om te informeren of er nood is aan ondersteuning. Na een overleg met De Maretak werden er onmiddellijk 100 beschermingsschorten van de stad geleverd. Voorts had de stad enkele poetshulpen en  werknemers bereid gevonden om te helpen bij de uitbouw van een aangepaste corona-afdeling in de seniorie. Maar dat bleek achteraf niet meer nodig. 

Het stadsbestuur blijft zich in elk geval verder inzetten voor alle bewoners in de Halse woonzorgcentra. Ook de woonzorgcentra proberen elkaar onderling te helpen. Ze informeren elkaar over groepsaankopen voor mondmaskers en delen ook efficiënte methodieken.  

Al 12.500 mondmaskers voor de Halse woonzorgcentra en de politie

Voorts leidt de stad de grote vraag naar persoonlijke beschermingsmiddelen voor de woonzorgcentra in goeie banen. Dat is uiteraard niet altijd eenvoudig. Want voor de levering en de kwaliteit van mondmaskers is de stad op haar beurt afhankelijk van de levering die ze krijgt via de federale en Vlaamse ministeries van Volksgezondheid. De geleverde maskers, in totaal zo’n 12.500 stuks, werden door de brandweer prioritair bezorgd aan de woonzorgcentra, de gezinszorg en de veiligheidsdiensten. Het gaat niet alleen om chirurgische maskers maar ook om de zogenaamde FFP2-beschermingsmaskers.

Een overzicht: 

Dienst Gezinszorg OCMW Halle: 1200 stuks

Woonzorgcentrum Sint-Augustinus: 2900 stuks

Woonzorgcentrum Zonnig Huis: 2500 stuks

Woonzorgcentrum Lucie Lambert: 2500 stuks

Woonzorgcentrum Seniorie De Maretak: 2400 stuks 

1000 stuks voor Politiezone Zennevallei

Getroffen woonzorgcentra ook uitgenodigd op veiligheidsoverleg van de stad

Tot slot heeft de stad de getroffen woonzorgcentra ook gevraagd om deel te nemen aan het veiligheidsoverleg dat één- of meermaals per week door de dienst Integrale Veiligheid wordt georganiseerd. Daar bespreken onder meer het AZ Sint-Maria, de politie, de brandweer, het Rode Kruis-Halle, het college van burgemeester en schepenen en de bevoegde stadsdiensten de corona-bezorgdheden en noden op het Halse grondgebied. 

Dat kan gaan over zeer uiteenlopende zaken. Als het Hyacintenfestival wordt afgelast, zoeken we naar oplossingen voor de politie en de medewerkers van het Agentschap Natuur en Bos om de voorzorgsmaatregelen te laten handhaven in het bos. Als het AZ Sint-Maria de vraag stelt voor de aanleg van een reservepoule van medisch en paramedisch personeel, pikt het communicatieteam van de stad daarop in met een wervingscampage. Als er een pre-triagecentrum geopend wordt, bespreken we wie het onthaal van de patiënten kan verzorgen. Kort samengevat: de veiligheidscel is één groot veiligheidsnetwerk waar we bespreken hoe we de crisis – schouder aan schouder – op lokaal niveau kunnen aanpakken en indammen. Door de getroffen woonzorgcentra hierbij te betrekken kunnen we ook sneller op hun vragen en problemen inspelen

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 apr 2020
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 27 sep 2020
Roger Swalens | 25 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 23 sep 2020
Sam Herremans | 21 sep 2020
Devogeleer Emile | 17 sep 2020
Devogeleer Emile | 17 sep 2020

archief