HALLE ondersteunt de European Disability Card maar doet voldoende

HALLE ondersteunt de European Disability Card maar doet voldoende

Logo_halle_

Op 26/03/2019 keurde de gemeenteraad het gebruik en de promotie van de Eurpean Disability Card (EDC) goed. 

De EDC heeft als doelstelling de toegang van personen met een handicap tot culturele, sportieve en vrije tijdsactiviteiten en hun inclusie in de maatschappij te bevorderen. De organisatoren van cultuur-, sport- of vrije tijdsactiviteiten die de kaart accepteren kiezen zelf welke voordelen ze toekennen. Enkele voorbeelden van voordelen zijn: gratis toegang of verlaagd tarief, gratis audio- of videogids, toegankelijke plaatsen, ... . 

De aanmelding als partner is gratis en gebeurt via een formulier op de website van de EDC. Na aanmelding ontvangt het lokaal bestuur stickers, waarmee het partnerschap kenbaar kan worden gemaakt. Ook is er mogelijkheid om brochures op te vragen die het lokaal bestuur kan gebruiken. 

Nu een jaar later is er nog nergens een spoor van de EDC in het stadsbeeld opgedoken, laat staan dat de EDC hier kan gebruikt worden. 

1. Wat is de stand van zaken omtrent de invoering van de EDC?

2. Wat is de reden dat het 1 jaar na datum nog steeds niet is ingevoerd? 

Antwoord van schepen van welzijn Christophe Merckx (CD&V): 

De kaart bestaat in België sinds 2017 en kan aangevraagd worden door personen die een erkenning hebben van beperking bij: 

§ Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid
§ Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) 

Bij het welzijnsloket worden de mensen geholpen die deze kaart niet zelfstandig kunnen aanvragen. Organisaties, instellingen,... kunnen houders van dergelijke kaart reductie bieden, vb. musea, pretparken, cultuurcentra,...De kaart kan dus aangevraagd worden. 

Maar de stad Halle doet nog meer: 

• CC ‘t Vondel biedt mensen met een beperking (mits voorlegging van een document) de mogelijkheid beroep te doen op een ‘gratis begeleider’, wat wil zeggen dat deze persoon met de beperking de toegang betaalt en de begeleider gratis toegang krijgt. Tevens krijgen rolstoelgebruikers een plaatsje voor de tribune toegewezen. De Eu- disability card kan hiervoor gebruikt worden. In CC ’t Vondel is bovendien een  ringleiding aanwezig voor mensen met gehoorproblemen. Ringleiding kan voor bepaalde voorstellingen kosteloos aangevraagd worden, zonder voorlegging van bewijs. 

Onze website van de stad heeft de voorbije jaren het AnySurferlabel behaald. 

Op vlak van sport hebben we in Halle een G-sportplatform, dat inzet op 

/beweegaanbod voor personen met een beperking. 

Daarnaast zet onze jeugddienst heel erg in op inclusie: eigen inclusiewerking binnen 

speelplein Joepie, ondersteuning bij inclusiewerking in reguliere jeugdverenigingen en ondersteuning bij de oprichting van een jeugdvereniging voor kinderen en jongeren met een beperking. 

Ook vervoer t.a.v. personen met een beperking is in Halle goed uitgebouwd en wordt verder ondersteund. 

In 2019 werd er gestart met een parkeerbeleid t.a.v. personen met een beperking. Er werd gestart met de aanpassing van parkeerplaatsen voor personen met een beperking en deze plaatsen worden herverfd. Personen met een speciale parkeerkaart mogen bovendien in Halle gratis onbeperkt parkeren. 

Tot slot werd een adviesraad voor personen met een beperking opgericht. Deze raad overhandigde aan het stadsbestuur een memorandum, waarin de adviesraad heel wat actiepunten naar voor schoof. Het stadsbestuur neemt dit memorandum serieus en stemt het beleid op in overleg met de adviesraad. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 apr 2020
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 23 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 21 sep 2020
Devogeleer Emile | 17 sep 2020
Devogeleer Emile | 17 sep 2020
Devogeleer Emile | 11 sep 2020
Roger Swalens | 09 sep 2020

archief