Fietsersbond Halle vraagt het stadsbestuur meer ruimte voor voetgangers en fietsers

Fietsersbond Halle vraagt het stadsbestuur meer ruimte voor voetgangers en fietsers

Beestenmarkt
 

Ook in Halle gaan binnenkort de winkels weer open. De voorgeschreven social distancing van anderhalve meter betekent dat er veel meer publieke ruimte voor klanten nodig zal zijn. In navolging van andere grote en kleine steden, roept Fietsersbond Halle op om meer ruimte te geven aan voetgangers én fietsers.

In een compact centrum als dat van Halle moet je de ruimte optimaal benutten. Zelfs met social distancing neemt een fietser nog steeds 8 (geparkeerd) tot 15 (rijdend) keer minder ruimte in beslag dan een personenwagen. Voetgangers nemen zelfs nog minder ruimte in. Wie rekent, zet dus in op voetgangers en fietsers. Zij winkelen trouwens vaker lokaal.

In navolging van andere steden, kan de binnenstad van Halle (het zogenoemde historische ei) een woonerf worden. Dit is een zone waarbinnen voetgangers voorrang hebben, en de volledige breedte van de openbare weg kunnen gebruiken. Fietsers en wagens mogen er maximaal 20km/u rijden. In vele straten met smalle voetpaden is dit een noodzakelijke maatregel om de social distancing te kunnen respecteren. Ook voor residentiële wijken in Lembeek en Buizingen is dit een goede oplossing.

Straten met veel handelszaken, zoals de Volpestraat en de Ninoofsesteenweg, kunnen tijdelijk autovrij gemaakt worden zodat klanten een veilige afstand kunnen houden. De infrastructuur (verzonken paaltjes in de Ninoofsesteenweg) is hiervoor reeds aanwezig.

Door de coronamaatregelen hebben veel Hallenaars, zoals in vele andere steden, de weg gevonden naar de fiets. Dit biedt onze stad een unieke kans om dit gezonde en goedkope vervoermiddel nog aanlokkelijker te maken, met slechts enkele kleine ingrepen. Zo kan een veilige fietsroute door Halle eenvoudig vervolledigd worden door zo snel mogelijk een fietsstraat te maken van de Leide.

Met deze eenvoudige maatregelen kan de Hallenaar door comfortabele, veilige infrastructuur verleid worden om zich anders te verplaatsen, raakt de mobiliteitsknoop meer ontward en zetten we de volgende stap naar een meer gezonde, veilige en menselijke stad.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mei 2020
Marc Sluys
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 23 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 21 sep 2020
Devogeleer Emile | 17 sep 2020
Devogeleer Emile | 17 sep 2020
Devogeleer Emile | 11 sep 2020
Roger Swalens | 09 sep 2020

archief