HALLE betreurt de beschadigingen aan het standbeeld van koning Leopold II in het stadspark

HALLE betreurt de beschadigingen aan het standbeeld van koning Leopold II in het stadspark

Standbeeld_
 

 De stad Halle betreurt de beschadigingen aan het standbeeld van koning Leopold II in het stadspark. Vorig weekend werd het borstbeeld al besmeurd, dit weekend werd het beeld van zijn sokkel gehaald. Het is nog niet duidelijk wie de daders zijn.  De standbeelden van Leopold II in ons land staan opnieuw ter discussie in het licht van het wereldwijde protest tegen racisme. Het stadsbestuur heeft echter niet meteen plannen om het beeld te verwijderen. “Je helpt niemand door het verleden  weg te moffelen. Het lijkt ons beter om het standbeeld te voorzien van een uitgebreide en toegankelijke duiding”, aldus de visie van de stad Halle. Zo’n duiding werd reeds in het verleden aangebracht bij het borstbeeld van Leopold II net als bij het straatnaambord in de Baron Jacquesstraat, een andere omstreden figuur uit het koloniale verleden van ons land

Deze plannen zijn trouwens niet nieuw en zijn ook niet ingegeven door het wereldwijde protest tegen raciale ongelijkheid na de dood van George Floyd. In de plannen voor de heraanleg van het Albertpark is zo’n nieuw duidingsbord reeds voorzien. Ook zal het bord een QR-code bevatten. Geïnteresseerden die deze code scannen, krijgen via digitale weg het uitgebreide en geïllustreerde verhaal van koning Leopold II en zijn privékolonie Congo-Vrijstaat. Dit werd redactioneel ook reeds voorbereid door wijlen Jean-Pierre Laus van de werkgroep Dekoliniseer Halle. De bedoeling is om op die manier het kolonialisme duidelijk in perspectief te plaatsen en scherp te veroordelen.

Het wereldwijde protest is in Halle dus zeker niet in dovenmansoren gevallen. Maar de stad veroordeelt wel elke vorm van vandalisme. Vorig weekend werd het standbeeld besmeurd. Dit weekend werd het borstbeeld zelfs van zijn sokkel gehaald. Het is voorlopig niet duidelijk wie de daders zijn. Het is ook niet duidelijk of het vandalisme de bedoeling heeft om het debat rond de raciale ongelijkheid kracht bij te zetten. Het kan ook een pure vandalenstreek geweest zijn. Dat weten we nog niet. In ieder geval kan vandalisme in onze stad nooit de basis vormen voor een goeie dialoog. 

Om verdere vernielingen te voorkomen, werd het borstbeeld vanmorgen opgehaald door de uitvoeringsdienst van de stad Halle. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jun 2020
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 25 feb 2021
Marc Sluys | 24 feb 2021
Marc Sluys | 24 feb 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 24 feb 2021
Marc Sluys | 24 feb 2021

archief