HALLE - Toespraak 11 juli viering burgemeester Marc Snoeck

HALLE - Toespraak 11 juli viering burgemeester Marc Snoeck

Sh2_5995_01__groot_
 

 Beste burgers van Halle,

Beste Vlaamse vrienden,

De datum is in ons geheugen gegrift; 11 juli 1302 : de slag der guldensporen. Vandaag, 11 juli 2020 : de slag tegen het Coronavirus. We zijn aan de winnende hand, maar de vijand is spijtig genoeg nog niet helemaal verslagen.

Daarom vieren we vandaag onze Vlaamse feestdag op een virtuele manier. De veiligheid en de volksgezondheid waren immers niet gegarandeerd wanneer we de vorige edities van 11 juli in gedachte nemen. De voorbije 11-juli vieringen kenden immers een stijgend succes. Vorig jaar stond het plein voor het oud-jezuïetencollege bomvol voor een bijzonder geslaagde editie, met als gastspreker Nick Balthazar over het klimaat en met als kers op de taart, een schitterend optreden van Raymond Van Het Groenenwoud. Kardinaal Cardijn keek waakzaam toe en zag dat het goed was.

Vandaag hadden we voor jullie nog enkele toppers in het vooruitzicht, waaronder één van de eerste optredens van Samson en Marie in Vlaanderen en van de charmezanger bij uitstek, Guido Belcanto. Maar niet getreurd, we hebben heel het programma overgeheveld naar 2021.

Maar voor de tweede maal niet getreurd. De mensen van cultuurcentrum ’t Vondel hebben voor deze editie een alternatief programma uitgewerkt. Weliswaar virtueel, maar daarom niet minder levensecht en dichtbij de roots van de Hallenaar. Samen met Belpopkenner Jan Delvaux en D.J. Bobby Ewing duiken we immers in de roemrijke en boeiende muzikale geschiedenis van Halle. Want beste kijker, u bent er zich van bewust of u bent er zich niet van bewust, maar onze stad staat met stip op de muzikale Vlaamse kaart genoteerd.

Zo dadelijk word je op een grappige en tegelijkertijd leerrijke manier ondergedompeld in de muzikale scene van onze stad. Het wordt een rollercoaster van muziek en weetjes, waarin Pater Pax, Sylvain Tack, de Criminals, Paul Severs, Mama’s Jasje, Yves Segers, de hoezen en platen van Druco, Willy Sommers, en nog vele andere een hoofdrol spelen en waarin vele Hallenaars zich in zullen herkennen en/of zelfs een belangrijke bijdrage of bijrol hebben in gespeeld.

Kortom, op deze Vlaamse feestdag bieden we jullie graag een mooi muzikaal geschenk aan, zodat we met zijn allen de voorbije lockdown periode en de neerwaartse spiraal die dit met zich heeft meegebracht achter ons kunnen laten.

Tegelijkertijd wil ik van de gelegenheid gebruik maken, om deze 11 juli viering op te dragen aan al degenen die in deze moeilijke periode zijn blijven werken en vooral aan al diegenen die in de verzorgings- en welzijnssector werkzaam waren. We kunnen het niet genoeg benadrukken maar al deze mensen hebben – dikwijls in zeer moeilijke omstandigheden – schitterend werk geleverd. Maar ook de solidariteit en de behulpzaamheid onder de Hallenaars was hartverwarmend. Denken we maar even aan de meer dan 28.000 mondmaskers die gemaakt zijn geworden door Halse verenigingen, meer dan 300 vrijwilligers die zich spontaan hebben aangeboden om een helpende hand toe te steken waar nodig en tot slot zijn we er in geslaagd om met enkele honderden vrijwillige medewerkers op enkele dagen tijd aan elke Hallenaar ouder dan 12 een filter voor de federale mondmasker te bezorgen.

Deze coronacrisis heeft uiteraard voor veel leed en verdriet gezorgd. Anderzijds heeft het ons veel bijgeleerd over het belang van een sterke overheid, over het belang van een goede gezondheidszorg, over het belang van solidariteit en over de kracht van onze samenleving en van het volk om ééndrachtig deze crisis aan een onzichtbare vijand het hoofd te bieden. Om het in termen van de guldensporenslag te zeggen : we hebben reeds enkele veldslagen gewonnen, maar nog niet de oorlog.

En dit brengt mij bij de boodschap en de grondvisie die ik op elke 11-juli viering verkondig. Mensen leven met elkaar in gemeenschap : zij hebben onderlinge banden waarin respect en solidariteit essentieel zijn, welke afkomst, huidskleur, politieke- of geloofsovertuiging zij ook mogen hebben en welke taal zij ook mogen spreken.

Om dit “samen-leven” zo goed mogelijk waar te maken is de kennis en het gebruik van het Nederlands natuurlijk essentieel. Met alle mogelijke middelen stimuleren we, motiveren we, ondersteunen we en nodigen we alle anderstaligen van harte uit om het Nederlands te leren en te gebruiken. Het is echter belangrijk om steeds goed voor ogen te houden dat deelnemen tot integratie leidt, maar dat het omgekeerde niet werkt. Als een sportclub anderstalige kinderen telt, dan zullen zij zich pas goed integreren als ze mogen spelen en als ze zich welkom voelen. Integreren en bereid zijn tot integratie zijn immers geen statische begrippen, maar een ingesteldheid en een houding, waar we elke dag moeten aan werken.

Ondertussen zitten we met zijn allen in een voorzichtige versoepelingsfase. Krachtig samengebald : “Kom uit je kot, maar doe niet te zot”. De horeca-sector komt stilaan op dreef, de markten krijgen terug hun normale werking, de speelpleinen en de jongerenkampen zijn terug toegelaten en hier en daar wordt de stad opnieuw gevat met aanvragen voor buurtfeesten, kleine bijeenkomsten, enzomeer…


Eén van de eerste dingen die wij als stadsbestuur gaan opstarten zijn “de Nederlandstalige activiteiten voor anderstalige Hallenaars”. Op een aangename wijze bieden wij tijdens de vakantiemaanden aan volwassenen en aan jongeren activiteiten aan om hun Nederlands te onderhouden en beter te leren spreken. Onder de noemer “Hallo Nederlands” is er een aanbod van wandelingen, bezoeken, kooklessen en nog veel meer. De brochure met het volledige programma is op het stadhuis te verkrijgen.

Beste Hallenaars, zo dadelijk gaan we met zijn allen de Vlaamse leeuw zingen, van in onze zetel of van op je terras of van waar dan ook. Ditmaal laten we de leeuw brullen en klauwen tegen Covid19 en herdenken we tegelijkertijd de familie en vrienden die ons de voorbije maanden spijtig genoeg ontvallen zijn.

Tot slot hoop ik dat iedereen kan genieten van onze Halse muzikale roots en tevens wens ik ieder van jullie mooie vakantiemaanden toe.

 

Marc Snoeck

Burgemeester

1 juli 2020

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 jul 2020
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 17 jan 2021
Roger Swalens | 17 jan 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 15 jan 2021
Marc Sluys | 15 jan 2021
Sam Herremans | 11 jan 2021

archief