Strijd tegen leegstand in HALLE centrum gaat verder: hogere leegstandsbelasting voor handelspanden

C21

Strijd tegen leegstand in HALLE centrum gaat verder: hogere leegstandsbelasting voor handelspanden

Img_4989
Halle wil de leegstand aanpakken met een belasting. Foto © Marc Sluys
 

Halle gaat een belasting heffen voor winkel- en handelspanden die langer dan 12 maanden leegstaan. Met deze maatregel willen we de leegstand in de winkelstraten en de binnenstad aanpakken en eigenaars aanmoedigen om hun leegstaande panden te verhuren. 

De leegstand in Halle schommelt rond de 14%. Dat is meer dan het provinciaal en Belgisch gemiddelde. Om die reden werd enkele jaren geleden de infrastructuur in ons commerciële hart volledig vernieuwd en verfraaid. Met de ondernemersorganisatie Unizo werd een pop-upproject uitgewerkt waarbij leegstaande panden aan goedkope voorwaarden beschikbaar worden gesteld aan startende ondernemers. Voorts voorziet het meerjarenplan ‘Helemaal voor Halle’ de aanstelling van een centrum- en leegstandsmanager die Halle nog meer op de kaart moet zetten als winkelstad. 

 

Want Halle heeft als winkelstad heel wat troeven. Maar de hoge huurprijzen schrikken nog steeds heel wat potentiële handelaars af en zijn vaak een reden waarom sommige winkelpanden voor langere tijd leeg staan. En dat is jammer, want leegstaande handelspanden zijn niet bevorderlijk voor de beleving van onze winkelstad.  Door een voldoende hoge leegstandsbelasting te heffen op leegstaande handelspanden, willen we verhuurders motiveren om hun huurprijzen aan te passen aan de economische realiteit.  

 

De opbrengst van deze belasting komt het commercieel centrum ten goede. De inkomsten zullen gebruikt worden om de strijd tegen de leegstaande handelspanden verder op te voeren. Zo wordt er later dit jaar een externe partner gezocht om nog meer initiatieven te nemen om leegstaande handelspanden een zinvolle invulling te geven en wordt er een centrum- en leegstandsmanager aangesteld.

De gemeenteraad gaf dinsdag groen licht voor de uitbreiding van het leegstandsreglement. Eigenaars van handelspanden die langer dan 12 maanden leegstaan, betalen voortaan een belasting van 2.500 euro. Ter vergelijking: voor een woning is dat 1.500 euro. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jul 2020
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 08 mei 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 29 apr 2021

archief