Duurzaam groenbeheer in Halle zorgt voor almaar meer biodiversiteit

Duurzaam groenbeheer in Halle zorgt voor almaar meer biodiversiteit

Img_5038
7 werknemers staan in voor het beheer. Foto @ Marc Sluys
 
Img_5039
Japanse duizendknoop (plant) bestrijden is een doel. foto © Marc Sluys
 

De Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen van Pro Natura (sociale en duurzaame onderneming) maken al sinds 1998, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, enthousiast werk van natuur voor en met stad Halle. En dat blijven ze doen, ondanks moeilijke arbeidsomstandigheden door Corona en hittegolven. Stad Halle vond meer dan 20 jaar geleden, in de lntergemeenteiijke Natuur- en Landschapsploegen van Pro Natura, de ideale partner voor het beheer van de natuurparken zoals o.a. het Warandepark, het achterste deel van het kasteeldomein van Lembeek, het park van Buizingen, Nederheim en het natuurpark Dassenveld. 

Het Natuurpark Dassenveld in Halle is een nog steeds redelijk ongekend, maar verrassend en mooi stukje buurtnatuur gelegen tussen de industriezone Dassenveld, Colruytzone Wilgenveld en de spoorlijn. Je komt erin via de Oude Groenweg of de Molenstraat en kan er een mooie wandellus maken. Dit park zit al in het beheer van Pro Natura sinds 2005, en werd ism het Regionaal Landschap een eerste keer in 2012 en een tweede keer in 2016 heringericht en aangevuld. Het huidige park is grotendeels eigendom van de stad Halle, die volledig instaat voor het beheer. 

Zeven voltijdse medewerkers zijn werkzaam in het kader van deze samenwerkingsovereenkomst (dat maakt Halle onze grootste INL-gemeente). 

Onze ploegen hebben veel aandacht voor het biodivers beheer en we merken ook duidelijk dat dit doorgedreven beheer na al die jaren mooie resultaten afwerpt. Er werden dit jaar heel wat soorten waargenomen die wijzen op een stukje extra waardevolle natuur. Het gonst er van bedrijvige bijen en hommels waar opnieuw bosorchis, bijenorchis en echt duizendguldenkruid voorkomen. Er werden enkele speciale vlinders gespot: bruin blauwtje, icarusblauwtje naast de meer algemene koninginnenpage. Met succes hebben de braamsluiper en spotvogel er gebroed. Dat Pro Natura deze zomer ook partner geworden is van de beweging #SamenVoorBiodiversiteit is dan ook geen toeval. 

Jammer genoeg nemen ook de exoten toe. Daarom startten we dit jaar een project op waarbij we de Japanse duizendknoop (plant) bestrijden. Hiervoor testen we verschillende beheermethodes uit, gaande van niets doen over maaien, frezen en uitsteken waarbij we de resten afvoeren. De resultaten worden nauwgezet in kaart gebracht totdat we de beste bestrijdingsmethode hebben om de mooie biodiverse buurtnatuur te vrijwaren en in volle 

glorie te laten opleven. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 aug 2020
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 23 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 21 sep 2020
Devogeleer Emile | 17 sep 2020
Devogeleer Emile | 17 sep 2020
Devogeleer Emile | 11 sep 2020
Roger Swalens | 09 sep 2020

archief