HALLE - Ook interieur Sint-Rochuskerk wordt aangepakt

C21

HALLE - Ook interieur Sint-Rochuskerk wordt aangepakt

01081251
 
Img_0287
 

Halle start in 2021 met binnenrestauratie Sint-Rochuskerk

 De stad Halle start volgend jaar met de binnenrestauratie van de Sint-Rochuskerk. Onder meer de glasramen, de vloer, de bepleistering, de volledige benedenverdieping, de speciale tegels, de trappen en de sacristie zijn toe aan een grondige opknapbeurt. Deze binnenrenovatie wordt geraamd op zo’n 1.845.000 euro (exclusief BTW). Maar de stad kan rekenen op een restauratiesubsidie van de Vlaamse overheid van zo’n 660.000 euro (exclusief BTW). Voorwaarde is wel dat het gebouw multifunctioneel gebruikt wordt na de restauratie.

 In oktober 2018 is  de buitenrestauratie voltooid. De volledige  skeletconstructie in beton met opvulmetselwerk in baksteen is grondig gerenoveerd en opnieuw bepleisterd met gerolde keiencement. Bouwtechnisch is deze kerk, die gebouwd werd in 1928, uniek in België. Voor zijn tijd mag dit religieuze monument ook aanzien worden als ‘vrij revolutionair’.

  Multifunctioneel gebruik
 Maar het restauratiewerk zit er nog lang niet op. Zo wil de stad nu ook het binneninterieur aanpakken. Onder meer de glasramen, de vloer, de bepleistering, de volledige benedenverdieping, de speciale tegels, de trappen en de sacristie zijn toe aan een grondige opknapbeurt. Deze tweede restauratiefase wil de stad in het voorjaar 2021 opstarten, goed voor een investering van zo’n 1.845.000 euro (exclusief BTW). De Vlaamse overheid voorziet alvast een subsidie van ongeveer 660.000 euro (exclusief BTW). Voorwaarde is wel dat het gebouw multifunctioneel gebruikt kan worden na de restauratie. Dus naast de erediensten zullen in de Sint-Rochuskerk in de toekomst ook tentoonstellingen, culturele voorstellingen en andere activiteiten  georganiseerd worden, op voorwaarde natuurlijk dat ze niet indruisen tegen de kerkgeest. Om dit mogelijk te maken, worden er in de kerk ook kleedkamers, douches en een uitgebreide belichting voorzien. De stad heeft er alvast vertrouwen in dat het multifunctioneel gebruik van de kerk het verenigingsleven in Sint-Rochus en de stad zal stimuleren.
 
 Werken starten in 2021
De openbare procedure voor de opdracht is intussen opgestart. De aankondiging van deze opdracht werd ook bekendgemaakt op nationaal niveau. Op die manier hoopt het stadsbestuur de meest gedreven partner te vinden voor de binnenrestauratie van dit bijzondere monument. De bedoeling is om de werken in het voorjaar van 2021 op te starten. Verwacht wordt dat de restauratie  in 2023 klaar is.

 

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 okt 2020
Roger Swalens
roger swalens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 jul 2021

archief