Restauratie Villa Servais nu al een van de mooiste van Halle

Restauratie Villa Servais nu al een van de mooiste van Halle

Sh2_5422__groot_
 
Sh2_6359__groot_
 
Sh2_2989__2___groot_
 
Dsc_3270_03__groot_
 
Sh2_0576_01__groot_
 
Sh2_0580_01__groot_
 
Sh2_1105__groot_
 
Sh2_3956__groot_
 
Sh2_1539__3___groot_
 
Sh2_3980_01__groot_
 
Sh2_4438__groot_
 
Sh2_5387__2___groot_
 
Sh2_6268__groot_
 
Sh2_6285__groot_
 
Sh2_4780__groot_
 
Sh2_6383__groot_
 

 De grote restauratiewerken zijn nu 6 maanden bezig, de later toegevoegde muren en constructies zijn verwijderd en de ruimtes zijn hersteld naar hun oorspronkelijke situatie. Nu zijn de belangrijke dakwerken gestart. Intussen wordt ook het interieur onder handen genomen zoals onder andere het schrijnwerk. 

De Villa Servais werd opgetrokken in 1847 in opdracht van componist / cellist François Servais. De villa werd ontworpen in neo-palladiaanse stijl door architect Jean-Pierre Cluyseaar.  Na het overlijden van François Servais  heeft de villa verschillende bestemmingen gekend waaronder een tweewoonst, een rijkswachterswoning en schoolgebouw.  Sinds 1981 staat Villa Servais leeg. Het gebouw werd beschermd in 1987.

De aannemer Vandendorpe zal de Villa in ere herstellen met oog voor de 19e eeuwse stijl en detail.  De historische muziekzaal wordt teruggebracht op het gelijkvloers terwijl op de eerste en tweede verdieping kamers worden voorzien voor een B&B met respect voor de oorspronkelijke volumes.  In de kelder wordt een atelier ingericht en op de tweede verdieping komt het appartement van Maud, Geert en Enora.

Toegevoegde elementen zoals het bijgebouw aan de oostgevel, de trap in het midden van de villa en verschillende binnenwanden werden gesloopt.  Ingrijpende stabiliteitswerken verzekeren de toekomst  van het gebouw.  De rondbogen tussen inkom en muziekzaal werden op vakkundige wijze opnieuw gemetseld.

Verder worden de vloeren, binnenbepleistering, molures, marmerimitaties, muurschilderingen, plafonds, het dak, buitenbepleistering,… hersteld of vernieuwd. Al deze werken worden uitgevoerd met aandacht voor de rijke historiek van het gebouw.  De eerste fase van de restauratie van de terracotta bas reliëfs (sculpturen) waarmee de voorgevel werd verrijkt, is reeds achter de rug. Het zijn 5 werken van Cypriaan Godebski : muze van de poëzie, muze van de muziek, de cello, Beethoven en een allegorie van de kunsten. Er werd ook bladgoud teruggevonden. Het bladgoud diende om een aantal details zichtbaarder te maken.  De restauratrice Delphine geeft me bevestiging dat terracotta als materiaal werd gebruikt en dat het de oorspronkelijke kleur was. 

De houten binnendeuren worden allemaal gerestaureerd in het Halse atelier van Luc Merckx. Luc Merckx zal ook de houten wand van de bibliotheek op de eerste verdieping restaureren.  De buitendeuren worden ook gerestaureerd en voorzien van nieuw golvend getrokken glas. 

Momenteel is men bezig aan het dak. De huidige leien dateren van de jaren 80 en werden verwijderd. De goot werd eveneens verwijderd gezien die volledig rot was. Nu worden de muurplaten hersteld want in zeer slechte staat.  Nadien komt er een nieuwe goot die een replica zal zijn van de oorspronkelijke.  We hebben die kunnen ontwerpen op basis van oude foto’s uit 1907.  Dit wil zeggen dat de houten decoratie en bollen terugkomen.

Koken kost geld. Daarom is er dit jaar, voor de 5e maal de champagne actie.  Op de capsule zal er een detail van een Japanse geisha van één van de muurschildering staan. Er vindt een afhaalmoment plaats aan Villa op zaterdag 5 december 2020.

De helft van de opbrengst gaat naar de tweede fase van de restauratie van de muurschilderingen. Inschrijven is noodzakelijk en kan nu reeds via Geert De Poorter, GSM 0475 75 44 74 of via de website vanaf begin november. 

De andere helft van de opbrengst gaat naar de Rossini actie. 

De VZW Servais heeft een actie opgezet om de buste van Rossini terug naar Halle te brengen.  De buste werd gemaakt in de Villa Servais door Cypriaan Godebski. Hij maakte ook het standbeeld van Servais op de Grote Mark en realiseerde de sculpturen aan de gevel van de Villa. Rossini en Servais hadden grote bewondering voor elkaar. Ze hebben elkaar ontmoet in Parijs in 1861.  Het zou bijzonder zijn moest de actie lukken.  Het laat toe om na de restauratie de Villa opnieuw wat aan te kleden met kunst

Meer info over de Rossini actie bij Peter François GSM  0499 33 51 51 of op de website VZW Servais

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 okt 2020
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 30 nov 2020
Sam Herremans | 20 nov 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 12 nov 2020
Roger Swalens | 08 nov 2020
PenZine | 06 nov 2020

archief