Scholen kleuren steeds groener

C21

Scholen kleuren steeds groener

Ktavoorkeur
Heilig_hart_algemeen
 

Jongeren brengen heel wat tijd door op school. Daarom is het belangrijk dat deze plek veel meer is dan een educatief instituut. Een school is ook de plaats om vrienden te ontmoeten in een toffe omgeving. En als deze omgeving dan ook nog eens mooi groen kleurt, dan is het helemaal top. GO! Technisch atheneum Halle en Het Heilig-Hart & College Halle trekken de groene kaart en krijgen hiervoor hulp van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. 

GO! Technisch atheneum Halle - Een groene schooltuin als kloppend hart

Het GO! Technisch atheneum Halle verhuisde enkele jaren geleden naar een nieuwbouw. De nieuwe school is een project van Scholen van Morgen. “We hebben een heel mooi nieuwbouwproject, maar de vergroening bleef wat achterwege. De platanen die voorzien waren, konden er niet aarden, dus gingen we als school op zoek naar een alternatief. We gingen aankloppen bij Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en rolden samen een prachtig project uit”, vertelt leerkracht Nele De Medts. Als eerste werd de zone achter de gebouwen aangepakt. Deze werd intussen verfraaid met heel wat groen, zoals vijf hoogstamfruitbomen, een bloemenweide en struiken met sneukelfruit. “Dit schooljaar nemen we het middenplein onder handen. Dat is tenslotte het kloppende hart van de school”, gaat Nele verder.  

Het Heilig-Hart & College Halle - Een school in het park

Wat aanvankelijk begon als ‘het tuintje van het huis van de zusters’, groeide uit tot een groot project. Het Heilig-Hart & College Halle trekt de kaart van een groene, inspirerende speelplaats. “Dit kadert volledig binnen de visie van de school op buiten spelen, ontdekken, leren en ontwikkelen van kinderen”, vertelt directeur Griet Pierreux. “We streven naar een school in het park en niet naast het park. Daarom willen we het groen doortrekken naar onze school. We hebben hiervoor zeven stoeptuintjes gecreëerd langs de Parklaan. Deze klimplanten worden als het ware groene vingers die een knusse schaduwplek vormen voor de kleuterspeelplaats. De speelplaats kreeg ook al 23 grote bloembakken, voorzien van struiken en wilde geraniums en de pluktuin krijgt een volledige make-over. In het midden komt er een zitvlonder met schaduwrijke boom en hierrond installeren we kweekbakken voor groenten of fruit. De gevel van onze turnzaal wordt voorzien van een groot insectenhotel.  Naast wilgentipi’s, bomen en struiken wordt er ook nog aandacht besteed aan speelnatuur. Gesnoeide of gevelde bomen uit de buurt worden ingezet om op te klauteren of om op te rusten.  En dat is maar een greep uit de vele onderdelen van het project”, lacht Griet.

Het volledige artikel en nog veel meer artikels kun je lezen in PenZine. Je vindt het magazine op www.pajot-zenne.be en in meer dan 470 verdeelpunten in de regio.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 nov 2020
PenZine
PenZine
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 08 mei 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 29 apr 2021

archief