HALLE - Colruyt heeft "superscanner" voor voedingskwaliteit

HALLE - Colruyt heeft "superscanner" voor voedingskwaliteit

Colscanner
©xPECTrUM
 


Colruyt heeft nu een performante scanner  voor voedingsmiddelenkwaliteit.

Colruyt Group gaat een stap verder in kwaliteitscontrole van voeding dankzij innovatieve Xpectrum-technologie.  Gebreken in of gesjoemel met voedingswaren kunnen nu  sneller en onweerlegbaar worden blootgelegd.

Colruyt Group testte de Belgische Xpectrum-technologie uit en gaat daarmee een stapje verder op vlak van innovatieve kwaliteitscontroles van voeding in de eigen productie-omgevingen en in de distributiecentra. Xpectrum werkt op basis van NIR (Near Infrared)-Spectroscopie: met behulp van licht en de weerkaatsing ervan, kan de samenstelling en textuur van een voedingsproduct gemeten worden en kan bijvoorbeeld vastgesteld worden of er water aan een voedingsproduct zoals kip werd toegevoegd. Met dit systeem kon Colruyt Group tijdens de testperiode 100 keer meer stalen meten en behoorlijk wat kosten besparen. Via ‘machine learning’ en ‘Artificial Intelligence’-technologie kreeg de retailer meteen te zien of er al dan niet iets schortte aan het voedingsproduct wanneer het gescand werd met de “Spectrometer”.

Verder verzekeren van kwaliteit en authenticiteit van voedingsproducten

In de voedingsketen moet de kwaliteit en authenticiteit van producten verzekerd worden. Er bestaat echter steeds een kleine kans dat er voeding van een (onbedoeld) lage kwaliteit van de leverancier komt, of dat er in bepaalde gevallen bewust met voeding wordt gefraudeerd. Vandaag bestaan er zeer uitgebreide kwaliteitsmanagementsystemen die verschillende aspecten in rekening nemen. Echter, vaak wordt er vertrouwd op certificaten en afgesproken lastenboeken, en/of worden er weinig uitgebreide (specifieke) tests gedaan op bijvoorbeeld fraude met kruiden, olijfolie, vlees en vis.

Maar Colruyt kan nu meer en beter.

Hoe het werkt: Near Infrared Spectroscopie

Xpectrum is een innovatieve tool, ontwikkeld door de gelijknamige Belgische start-up, die een makkelijk te bedienen, snelle en betrouwbare technologie gebruikt om de veiligheid, kwaliteit en authenticiteit te verbeteren op vlak van voedingscontroles. Xpectrum werkt op basis van NIR (Near Infrared)-Spectroscopie: met behulp van licht en de weerkaatsing ervan, kan de samenstelling en textuur van een voedingsproduct gemeten worden en kan bijvoorbeeld vastgesteld worden of er water aan een voedingsproduct zoals kip werd toegevoegd, over welke soort het gaat, maar evenzeer of een product de vooropgestelde kwaliteitskenmerken heeft.

Dankzij deze technologie kan een medewerker bij ontvangst van producten of grondstoffen op zeer eenvoudige wijze de meting zelf uitvoeren met een handscanner (“Spectrometer”) die het NIR-licht uitstuurt, en krijgt hij/zij binnen enkele seconden te zien of het product voldoet of niet. Door dit te integreren in de dagdagelijkse handelingen kunnen op een efficiënte manier veel grotere hoeveelheden gecontroleerd worden dan in een labo-omgeving.

Een test van 12 maanden bij Colruyt Group toonde het competitieve voordeel van NIR-spectroscopie aan. Stefan Goethaert: “Tijdens de test hebben we nu 100 keer meer stalen getest dan we normaal op twaalf maanden kunnen controleren en bij 70 % van de stalen waar door de nieuwe technologie afwijkingen werden vastgesteld, werd dit effectief bevestigd door het labo”.

De oplossing die Xpectrum biedt is een pak goedkoper dan het moeten versturen van de stalen naar een lab en bovendien wordt een onmiddellijk resultaat gegarandeerd. Stefan Goethaert: “Het gaat hier vooral over een “Early warning system”: we gaan het labo nooit 100 % kunnen vervangen, maar we gaan met zekerheid meer gerichte stalen naar het labo sturen. We moeten altijd rekening houden met een foutenmarge – met deze technologie, maar ook in het labo. De toekomst ziet er alvast veelbelovend uit.”


Xpectrum kreeg de steun van Smart Hub Vlaams Brabant (https://www.smarthubvlaamsbrabant.be/projecten/puresure)

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 dec 2020
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 jan 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 17 jan 2021
Roger Swalens | 17 jan 2021
Marc Sluys | 15 jan 2021
Marc Sluys | 15 jan 2021

archief