Onze gedeelde koloniale geschiedenis ook in HALLE

Onze gedeelde koloniale geschiedenis ook in HALLE

Halle_leopold_2_
Het standbeeld van Leopold 2 in het park. Foto Marc Sluys
 

In de nasleep van de wereldwijde protesten tegen racisme ontstond vorig jaar ook in Halle een discussie over het standbeeld van Koning Leopold II in het Albertpark. Het stadsbestuur besloot daarom om samen met de Hallenaren het debat te voeren over de toekomst van de koloniale verwijzingen in publieke ruimtes. In dat kader organiseren we op 10 februari een webinar (online infosessie) over de koloniale geschiedenis.  
Wie zich wil verdiepen in Leopold 2 kan informatie vinden via Klara. https://klara.be/leopold-ii-met-johan-op-de-beeckleopold-ii-met-johan-op-de-beeck

In gesprek over de symbolen van kolonisatie in Halle 

Het stadsbestuur besliste na de discussie over het standbeeld van Koning Leopold II in het Albertpark om een traject op te starten rond racisme en diversiteit, met aandacht voor de symbolen van de kolonisatie in onze stad. Omdat de plannen voor de heraanleg van het Albertpark binnenkort klaar moeten zijn, lieten we er geen gras over groeien. In een eerste fase van het traject gingen we in gesprek met verschillende stakeholders (o.a. verenigingen en adviesraden). Zo kwamen we te weten wat de symbolen betekenen voor onze inwoners en wat er leeft bij de verschillende betrokken partijen. Een kerngroep boog zich samen met het Agentschap Integratie en Inburgering over de interviews. 

Webinar en vragenlijst 

Het belang van kennis over onze gedeelde geschiedenis bleek een rode draad doorheen de interviews. “Mensen weten te weinig over onze koloniale geschiedenis”, klonk het.
De stad Halle besliste daarom om een gratis webinar te organiseren, waar iedereen aan kan deelnemen. Tijdens die online infosessie zal Dr. Etambala een toelichting geven over ons koloniaal verleden. Sprekers Andries Devogel en Emile Clement zullen woordje uitleg geven over de geschiedenis van de Halse standbeelden. 

Na de webinar zullen alle inwoners van Halle hun mening kunnen geven over de toekomst van de koloniale standbeelden in het Albertpark. Dat zal gebeuren via vragenlijst op de website van de stad. De vragenlijst blijft ook na de webinar nog online beschikbaar. Je moet de webinar bovendien niet gevolgd hebben om de vragenlijst in te vullen 

De input uit de webinar, de vragenlijst en de interviews nemen we mee in het debat dat zal gevoerd worden binnen het stadsbestuur. Op dinsdag 16 februari zal de gemeenteraad mee in gesprek gaan tijdens de algemene overlegcommissie. Zo kan het College van Burgemeester en Schepenen tegen eind februari een weloverwogen en gedragen beslissing nemen over de toekomst van de standbeelden in het stadspark. 

Hoe neem je deel aan de webinar? 

De webinar vindt plaats op woensdag 10 februari 2021 vanaf 20u. Inschrijven is noodzakelijk en kan via de website www.halle.be/webinar-koloniaal-verleden. Na inschrijving sturen we de link voor de webinar door. De webinar is gratis. 

Wordt vervolgd 

Het participatietraject over de symbolen van de kolonisatie kadert in een breed diversiteitsbeleid dat de stad Halle voert. Het komende jaar werken we verder rond racisme en diversiteit. Zo wil de stad 

Halle de kennis rond die belangrijke thema’s vergroten, handvaten bieden en komen tot een visie die gedragen wordt door de inwoners en de verenigingen. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 feb 2021
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 24 feb 2021
Marc Sluys | 24 feb 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 24 feb 2021
Marc Sluys | 24 feb 2021
Marc Sluys | 20 feb 2021

archief