1 jaar coronamaatregelen IN PZ ZENNEVALLEI

C21

1 jaar coronamaatregelen IN PZ ZENNEVALLEI

Politie_zone
 

Het is een feit. Eén jaar al bestaan de coronamaatregelen en bijgevolg voor de lokale politie Zennevallei ook de handhaving hiervan: één jaar met hoogtes en laagtes, slechte cijfers en dan weer even beter. Een jaar waarin we speelden met een resem aan maatregelen, van complete lockdown tot versoepelde maatregelen, van preteaching en thuiswerk, van kleine naar grotere (buiten)bubbels en beperkte knuffelcontacten, … Kortom een bewogen en ongewoon jaar met wisselende regels en afspraken. 

Ook voor de politiezone Zennevallei hebben de veranderende wetten voorname gevolgen gekend voor de in- en externe werking. En nog steeds trouwens is het onontbeerlijk om meerdere malen per week te overleggen om de strategie op vlak van handhaving alsook de interne maatregelen te bepalen. Voor de handhaving zijn de prioriteiten ingegeven door het Parket Halle-Vilvoorde doorslaggevend. Dusdanig zijn de huidige prioriteiten: 

·       Het samenscholingsverbod;

·       De nachtklok;

·       Het sluitingsuur nachtwinkels (22.00 uur); 

·       Het verbod op verkoop alcoholische dranken tussen 20 en 5 uur;

·       De mondmaskerplicht; 

·       En de lockdownparties. 

Daar komen ook de controles in verband met de opvolging van de quarantaine- en isolatieplicht bij. 

Handhaving

De zone besliste immers al van bij het begin om te werken met extra ploegen die specifiek instaan voor het nazicht op de naleving van de coronamaatregelen. Iedere dag staan onze mensen in voor preventieve, ontradende patrouilles en controle op het respecteren van de vigerende wetgeving met betrekking tot Covid-19. Zo gaan zij ook bij personen langs die genoodzaakt zijn om in quarantaine te blijven na bijvoorbeeld een risicocontact of die in isolatie dienen te gaan na een positieve besmetting. Inspecteurs bellen op basis van een steekproef aan en checken of de personen thuis zijn. Veelal komen de mensen de plicht na en gelukkig stellen we vast dat het merendeel van de bevolking voldoet aan de regels. Doch in sommige gevallen dient de politie op te treden en wordt er proces-verbaal opgesteld. Op één jaar tijd werden zo al 939 processen-verbaal opgemaakt, wat maakt dat de statistieken op vlak van inbreuken in kader van volksgezondheid enorm pieken. 

Interne werking 

Zoals we reeds eerder aangaven, hebben de coronamaatregelen ook een onmiskenbare grote impact op de interne werking van de zone, te zwijgen over de verplichte quarantaine en sluiting van de politieposten afgelopen maand. Zoals iedere werkgever het betaamt, werden op logistiek vlak heel wat maatregelen genomen om medewerkers zo veel als mogelijk te beschermen tegen een besmetting. We denken hier aan alcoholgels, mondmaskers, schermen, regelmatige reiniging van burelen, telefoons, klavieren, … Een intern circulatieplan, afspraken omtrent minimumbezetting en de implementatie van het thuiswerk ontbreken hierbij niet. Waar de lokale politie bekend staat om zijn familiale en sterk sociale sfeer, is het ook aanpassen geblazen voor de collega’s. Focus wordt gelegd op de noodoproepen, de naleving van de coronamaatregelen, het opnemen van klachten, maar ook onderzoek- en opsporingsactiviteiten liggen uiteraard niet stil, zij het met gespreide bezetting en telewerk. De criminaliteit mag in geen geval zegevieren. En zo tracht de zone steeds een evenwichtsoefening te maken tussen wat moet, mag en kan op vlak van basispolitiezorg. 

Criminaliteitscijfers 

Als we kijken naar de criminaliteitscijfers van het afgelopen jaar merken we, mede omwille van corona, een afname van de meeste gerechtelijke feiten. Het gaat om de gekende fenomenen en tevens onze prioriteiten diefstal in woningen, drugs, overlast, geweldsdelicten en vastgestelde verkeersinbreuken (cf. verplaatsingsverbod en beperkingen op vlak van alcoholcontroles). Uitzondering op deze afname zijn de feiten op vlak van ICT-criminaliteit. Zo steeg het aantal aangiften van informaticabedrog tot 407, een verdubbeling van het aantal klachten tegenover 2019. Ook het aantal feiten valsheid in informatica kende een enorme toename van 26 in 2019 naar 204 in 2020. We kennen zo een totaalcijfer van meer dan 650 feiten en dus slachtoffers op ons grondgebied. Een andere benadering is phishing, waarbij het aantal feiten steeg van 46 in 2019 naar 212 in 2020. Cybercriminaliteit betreft dan ook een prioriteit voor de zone Zennevallei, waarbij de zone de nodige aandacht wil schenken aan preventie, door het informeren van burgers over de gevaren van het internet en de gevolgen. Eerder vermeldden we al het omhooggaan van de inbreuken op vlak van volksgezondheid, meer bepaald de corona gerelateerde overtredingen. De handhaving blijft dan ook, mede omwille van de algemene gezondheid, van groot belang voor de politiezone Zennevallei.     

Meer informatie omtrent cybercriminaliteit kan je vinden op onze website  www.politie.be/5905/vragen/internetfraude/cybercriminaliteit en omtrent corona op www.info-coronavirus.be.   

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 mrt 2021
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief