HALLE - Bouwmeester mag zich over Bres-RUP buigen

C21

HALLE - Bouwmeester mag zich over Bres-RUP buigen

Img_2764
 

 

Vlaamse Bouwmeester ontfermt zich over de ontwerpplannen voor ruime omgeving De Bres

De stad Halle en de Vlaamse Milieumaatschappij doen beroep op het Team Vlaamse Bouwmeester voor de opmaak van de plannen voor de ruime omgeving van sporthal De Bres. De opdracht omvat onder meer het uitwerken van een ontwerp voor het park, de sporthal, de overdekte parking, het openleggen van de Zenne en de aansluiting van het park met het stads- en woonweefsel (ter hoogte van de Monseigneur Senciestraat). Door in zee te gaan met het Team Vlaams Bouwmeester willen we een doordachte, hedendaagse en ambitieuze invulling geven aan dit vernieuwde groene hart van onze stad.

Opmaak RUP De Bres

Nog tot en met 8 juli kan iedereen de startnota- en de procesnota raadplegen voor de opmaak van het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan De Bres.  In een persmededeling luidt  de verantwoording van het beroep op de BOuwmeester als volgt: "Met dit RUP willen we alle parkeerplaatsen in de omgeving van de sporthal ondergronds brengen. Zo krijg je bovengronds een zee van ruimte in het hart van de stad. Die ruimte wil Halle volledig ingroenen met ruime aandacht voor sport en recreatie. Om alle toekomstideeën te kunnen waarmaken, gaan we eerst in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan De Bres (kortweg RUP) een aantal bestemmingen aanpassen. Voorts leggen we de stedenbouwkundige spelregels vast waaraan omgevingsvergunningen in de toekomst moeten voldoen. Deze moeten ervoor zorgen dat het creatief ontwerpproces van ontwerpers en architecten ook daadwerkelijk kan gerealiseerd worden.

 Samen met het Team Vlaamse Bouwmeester op zoek naar meest geschikte ontwerp

Voor de concrete uitwerking van de plannen willen we echter niet over een nacht ijs gaan. De toekomstvisie is immers zeer ambitieus. Daarom doen de stad Halle en de Vlaamse Milieumaatschappij een beroep op de expertise en de visie van het Team Vlaamse Bouwmeester voor de selectie van de ontwerper. De stad werkt samen met de Vlaamse Milieumaatschappij voor deze open oproep, omdat zij de werken financieren voor het openleggen van de Zenne.

 De opdracht omvat onder meer het uitwerken van een ontwerp voor het park, de sporthal, de overdekte parking, het openleggen van de Zenne en de aansluiting van het park met het stads- en woonweefsel (ter hoogte van de Monseigneur Senciestraat).  Samengevat betekent dit de volledige studieopdracht voor de herontwikkeling van de Bresomgeving en de opmaak van het zogenoemde stedenbouwkundig inrichtingsplan, het landschapsontwerp en de architectuur.

 Dit ontwerpproces verloopt naast de opmaak van het RUP. Het Team Vlaamse Bouwmeester zal hiervoor in juni al een open oproep lanceren. Om ook gerenommeerde ontwerpers aan te trekken voor deze wedstrijd, voorzien Halle en de Vlaamse Milieumaatschappij een vergoeding. Zo krijgen de vier kandidaat-ontwerpers die door het Team Vlaams Bouwmeester geselecteerd worden na de open oproep een vergoeding van 15.000 euro voor hun ontwerpend onderzoek. Voor de winnaar die uiteindelijk ook het masterplan voor de site mag uitwerken, voorzien we een vergoeding 60.000 euro. De selectie gebeurt telkens op basis van een aantal vastgelegde selectie- en gunningscriteria. De stad financiert zo’n 80% van de voorziende vergoedingen, de Vlaamse Milieumaatschappij neemt 20% van de voorziene vergoedingen voor haar rekening.

 De winnaar maken we begin 2022 bekend. Nadien volgt een nieuw inspraakmoment waarop de diverse deelontwerpen worden toegelicht. Vervolgens worden deze verder gefinaliseerd en kunnen de eerste omgevingsvergunningen aangevraagd worden."

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mei 2021
Roger Swalens
Roger Swalens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 12 jun 2021
Marc Sluys | 09 jun 2021
Devogeleer Emile | 05 jun 2021

archief