HALLE - Een gezond paradijs voor paarden

C21

HALLE - Een gezond paradijs voor paarden

Img_20210430_112453
 
Gezonde paarden in een gezond landschap. Dat is het principe van paddock paradise. Tes Devogeleer en haar man Jasper Allonsius zetten hier gemotiveerd op in voor hun paarden Ryon en Flin. Op een mooie lentemiddag vertelt Tes ons alles over haar passie voor paarden en de inrichting van hun weide in Lembeek. De vrolijke Ryon en Flin wijken niet van onze zijde en lijken Tes haar verhaal enthousiast te bevestigen.
 
Vanwaar komt jouw passie voor paarden?
Ik heb als kind altijd aan paardrijden gedaan in een manege en mijn droom was om ooit een eigen paard te hebben. Samen met mijn man heb ik dan Ryon gekocht en we konden die op een kleine weide achter het huis van zijn grootouders zetten. Enkele jaren geleden bood de kans zich aan om een aansluitende weide van 85 are te kopen en we hebben niet getwijfeld. Intussen is ook Flin erbij gekomen als vriendje van Ryon. We hebben dit paardje geadopteerd van het dierenopvangcentrum de Ark Van Pollare.
 
Waarom de keuze voor een specifieke inrichting van de paardenweide?
We zijn vertrokken van een klassieke weide met gras en een omheining errond. Via mijn opleiding balanced horsemanship werd mijn interesse gewekt voor het 'natuurlijk paardenhouden'. Ook met het principe van Paddock Paradise kwam ik zo in contact. Ik heb me er wat in verdiept en we voelden al snel dat we ook voor onze paarden de natuurlijke weg wilden inslaan. 
 
Hoe zijn jullie te werk gegaan?
We hebben het terrein opgedeeld in drie weides en doen de inrichting in stappen. Eerst hebben we drie houtkanten aangelegd met onder andere zwarte els, fladderiep, hazelaar en rode kornoelje.  Vervolgens hebben we de houtkanten beschermd met een natuurlijke afsluiting. Vorig jaar kreeg de eerste weide drie hoogstambomen bij, namelijk een zwarte els, ruwe berk en een okkernoot, en hebben we nog een haag aangeplant met haagbeuk, fladderiep, hondsroos, gele kornoelje en Spaanse aak. Uiteraard hebben we ook een breed pad om het weiland gelegd, de zogenoemde ‘track’, wat typisch is voor een Paddock Paradise. Daarnaast hebben we ook andere elementen voorzien zoals een bijenhotel, een takkenril … En er staat nog heel wat op onze bucketlist om nog meer variatie te brengen in het geheel dat zowel de paarden als de biodiversiteit ten goede komt.
 
Jullie werden hiervoor begeleid door het regionaal landschap …
Ik had al iets gehoord over het project ‘Op een Goei wei’ en kwam zo in contact met het regionaal landschap. Ik ben bij Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei gaan aankloppen en kon rekenen op heel wat tips, concrete begeleiding en zelfs financiële steun binnen het project ‘Paarden natuurlijk’ dat toen liep. Mooi meegenomen natuurlijk. Hadden we de begeleiding en financiële steun niet gehad, dan denk ik dat we nog niet zouden staan waar we nu staan.
 
Welke voordelen biedt deze inrichting voor de paarden?
Doordat de paarden niet voortdurend bij het gras kunnen, hebben ze een gezonder leven en minder kans om dik te worden. Ze lopen nu ook veel meer en eten gevarieerder, zoals hooi en eetbare planten. Bovendien zorgen de houtkanten voor schaduw, want ook wel mooi meegenomen is. Sommige plaatsen hebben we van andere ondergrond voorzien, zoals grote keien. Dit zorgt voor een meer natuurlijke hoefslijtage. Hier en daar hebben we een balk op het pad gelegd zodat de paarden ook al eens een sprongetje moeten doen. Wat uitdaging dus, zodat het niet saai wordt …
 
Als paardenhouders bouwen jullie ook mee aan het landschap. Vind je dat belangrijk?
Mijn man en ik zijn graag in de natuur, bijvoorbeeld om te wandelen. Aangezien natuur en dus ook de natuurlijke habitat van vele dieren steeds schaarser wordt, zeker in en rond steden, zijn we blij dat we met ons lapje grond dat we hebben voor de paarden, toch ons steentje kunnen bijdragen. Naast plaats voor onze paarden, is er ook plaats voor tal van andere dieren. We spotten hier geregeld ook konijntjes bijvoorbeeld. Het is een voorrecht om elke dag zo dicht bij zoveel groen te mogen vertoeven. We bevinden ons vlakbij het Hallerbos en vinden het belangrijk om mee te werken aan een groene verbinding. We hopen dat mensen met en zonder paarden zich ook engageren om hun weide of tuin zodanig in te richten zodat het natuurpareltjes worden voor fauna, flora en de mens natuurlijk.
 
 
Interesse om zelf aan de slag te gaan? Neem dan contact op met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei voor meer tips. Onder bepaalde voorwaarden kan er ook een financiële ondersteuning voorzien worden. Info: www.pajot-zenne.be en elyn@pajot-zenne.be.
 
Lees meer interessante artikels over cultuur, toerisme, streekidentiteit, natuur en landschap of erfgoed in het gratis regiomagazine PenZine. Haal een gratis exemplaar in één van de 450 verdeelpunten in de hele regio of lees het online op www.pajot-zenne.be
 
 
 
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jun 2021
PenZine
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief