HALLe houdt monumenten open . Het programma

C21

HALLe houdt monumenten open . Het programma

Affiche-smaakhalte-brabant-2
ingezonden afbeelding
 

Open Monumentendag is het grootste eendagsevenement in Vlaanderen met 700 activiteiten in meer dan 400 lokale erfgoedsites. Ook in Halle kan je op zondag 12 september heel wat beleven met een programma dat alle zintuigen prikkelt. Je kan een bezoek brengen aan de toren, schatkamer én zeer uitzonderlijk ook aan een heuse bunker uit WOII op de begraafplaats van Halle. Ook museum den AST opent gratis zijn deuren. Streekproductenmarkt “Smaakhalte Brabant” houdt halt op het Possozplein en laat je proeven van lokale streekproducten en lekker lokaal eten. Dit alles opgeluisterd door gratis promenadeconcerten op de Grote Markt en een heus Beiaardconcert om 15u door onze stadsbeiaardier Eddy Mariën.

Opgelet: het dragen van een mondmasker is verplicht tijdens het bezoeken van de basiliek, de bunker op de begraafplaats en op de streekproductenmarkt.

Sint-Martinusbasiliek

  Open toren en schatkamer

Ontdek de St. Martinusbasiliek met up en downs. Daal af naar de ondergrondse schatkamer en ontdek er de vele schatten. Van kledingstukken van de Zwarte Madonna tot eiken boomstronk uit de 14de eeuw: je vindt het er allemaal. Of beklim de trap van de 71 meter hoge toren en laat je verwonderen door de grootsheid van de kerkzolder, het klokkenmuseum, de beiaardkamer en als hoogtepunt een zicht over Halle en zeer wijde omgeving.

  Beiaardconcert

Onze vaste beiaardier Eddy Mariën brengt tussen 15u en 16u een gevarieerd beiaardconcert. Je kan best van het concert genieten op een bankje in het Mariahof, op het Cardijnplein of op een van de vele terrasjes op de Grote Markt.

 Waar en wanneer:

Grote Markt, 1500 Halle. Doorlopend tussen 14u en 17u, het beiaardconcert start om 15u.

Halle tijdens Wereldoorlog II

 

Je zou het niet onmiddellijk verwachten, maar Halle telt enkele bunkers en andere militaire versterkingen. Neem je fiets en speur naar de sporen van WOII. Onderweg kom je meer te weten over spannende en heldhaftige gebeurtenissen tijdens de oorlog. Je kan bovendien uitzonderlijk een bunker bezoeken.

 

Waar en wanneer:

 

De fietslussen (9km of 18km) vertrekken aan het toerismekantoor. De brochure met fietskaarten kan hier gekocht worden voor 3 euro.

 

Je kan tussen 10u en 17u uitzonderlijk de bunker op de begraafplaats Halle centrum (Gaasbeeksesteenweg) bezoeken.

 

 Museum den AST

 

Museum den AST is gelegen in een parel van industrieel erfgoed. Kom gratis en doorlopend het Halse stadsmuseum ontdekken in het prachtige decor van de oude mouterij van Roye. Kinderen van harte welkom!

 

Waar en wanneer:

 

Meiboom 16, 1500 Halle. Open van 10u tot 17u.

 

Hier kan je ook de brochure met fietskaart "Halle tijdens de Tweede Wereldoorlog" kopen. Kostprijs is 3 euro.

 

Streekproductenmarkt “Smaakhalte Brabant”

 

Snuister langs de verschillende standen, volg een demonstratie en maak kennis met de producenten en hun ambachtelijke lekkernijen.

 

Waar en wanneer:

 

Joseph Possozplein, Doorlopend proeven tussen 11u en 18u.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 sep 2021
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 22 sep 2021

archief