Grondige controle van Sint-Martinusbasiliek HALLE na losgekomen stukken steen

C21

Grondige controle van Sint-Martinusbasiliek HALLE na losgekomen stukken steen

Img_5948
Het Portaal is afgesloten. Foto © Marc Sluys
 

 

De hoofdingang van de Sint-Martinusbasiliek is tijdelijk afgesloten, nadat afgelopen zondag een aantal stukken steen naar beneden vielen. Met nadarhekken is een veiligheidszone ingesteld aan het voorportaal op de Grote Markt. Na een eerste inspectie door de dienst patrimonium van de stad Halle, in samenwerking met de brandweer, volgt deze week nog een controle door Monumentenwacht. Intussen blijft de basiliek toegankelijk via de zij-ingangen.

Voorportaal afgesloten na aangetroffen steenpuin 
Afgelopen zondag, 3 oktober, alarmeerde de kerkfabriek de politie nadat er aan het voorportaal van de basiliek enkele stukken steen werden aangetroffen van ongeveer 8 cm groot. De politie stelde met nadarhekken meteen een veiligheidszone in. Bij aankomst kon de brandweer samen met de Halse stadsdienst patrimonium vaststellen dat het wellicht om stukken euvillesteen ging, een Franse zandkalksteen voornamelijk gebruikt voor sculpturen. Met behulp van een hoogtewerker controleerden zij de veiligheid van de gevel tot de eerste balustrade (tot 34 meter hoogte). Zo konden zij alvast vaststellen dat het steenpuin niet afkomstig was van de doopvont.

Extra inspectie door Monumentenwacht
De losgekomen stukken steen bevonden zich aan de rechterzijde van de westelijke gevel, de door weer en wind meest belaste kant. Uiteraard worden later deze week ook de hoger gelegen torens boven 34 meter aan een grondig onderzoek onderworpen, zodat de volledige veiligheid gegarandeerd blijft. Hiervoor zullen experten van Monumentenwacht met touwen de basiliek beklimmen om de oorzaak van de vallende stukken steen verder te onderzoeken. In tussentijd blijft de Sint-Martinusbasiliek toegankelijk via de zij-ingangen. Ook de doorgang voor voetgangers en fietsers rondom de basiliek blijft mogelijk.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 okt 2021
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 jan 2022
Marc Sluys | 10 jan 2022

archief