HALLE past parkeerbeleid aan na evaluatie

C21

HALLE past parkeerbeleid aan na evaluatie

Infographic_parkeerplan_2022_feb
 

Het nieuwe parkeerbeleid in Halle is een jaar van kracht en heeft intussen een grondige evaluatie ondergaan. Resultaat: vanaf 1 februari wordt het parkeerbeleid eenvoudiger met minder zones én lagere parkeertarieven, voor zowel bezoekers van het stadscentrum als zorgverleners. Vanaf 1 april komen er bovendien extra Shop & Go-plaatsen en kan je langer parkeren in de blauwe zone. 

Grondige evaluatie na 1 jaar parkeerbeleid
Op 1 januari 2021 voerde Halle een nieuw parkeerbeleid in. Na één jaar werd een grondige evaluatie gehouden. In totaal namen heel wat mensen deel aan deze evaluatie: 437 leden van het Halse Stadspanel, 82 lokale handelaars en marktkramers, 60 personeelsleden van plaatselijke scholen en 80 zorgverleners namen de tijd om de vragenlijst in te vullen. Het volledige rapport van de bevraging kan je raadplegen via participatie.halle.be. Dit zijn de opvallendste bevindingen:

·       In grote lijnen vindt de Hallenaar dat er nog geschaafd kan worden aan het nieuwe parkeerbeleid.

·       Waar, wanneer en tegen welke tarieven men kan parkeren in het centrum van Halle is nog niet genoeg bekend.

·       Een grote meerderheid, van vooral niet-inwoners, vindt de parkeertarieven te hoog
Inwoners zijn fan van de Hallekaart, maar zouden graag meer locaties nabij invalswegen zien die het gebruik van de kaart toelaten.

·       Heel wat mensen maken graag gebruik van de Shop & Go-parkeerplaatsen. Er mogen er enkele bijkomen.

Op basis van dit rapport en alle meldingen die we in 2021 ontvingen, sturen we het parkeerbeleid bij. Parkeren in en rond de binnenstad en de stationsomgeving sluit zo beter aan bij de wensen van onze inwoners, handelaars en bezoekers. Maar het parkeerplan blijft zeker ook onderdeel van een duurzaam mobiliteitsbeleid dat autodelen, stappen, fietsen en openbaarvervoergebruik stimuleert én van ons Halse stadscentrum een groenere en autoluwe plek maakt.

De aanpassingen worden doorgevoerd in twee pakketten:

PAKKET 1: Wat verandert er vanaf 1 februari 2022?

Parkeren in de betalende zones wordt goedkoper
In de rode en de groene betaalzone worden de parkeertarieven vanaf 1 februari 2022 fors verlaagd. ParkingNederhem en de Spoorwegstraat behoren vanaf dan ook tot de groene zone. We werken dus niet langer met een gele zone en gaan zo van drie naar twee verschillende betalende zones. Dat zorgt voor meer duidelijkheid voor inwoners, werknemers en bezoekers.

 

Prijs per uur

(1/2/2022)

Prijs vanaf 3de uur (1/2/2022)

Dagprijs

(1/2/2022)

Rode zone

Straten & parkings in Halle-centrum

€ 1 

€ 2

€ 14

Groene zone

Straten & parkings rond Halle-centrum

€ 0,5

€ 1

€ 5

 

Gratis parkeren op zaterdag blijft bestaan

Op deze parkings rond Halle-centrum parkeer je elke zaterdag gratis:

·    Parking De Leide – Leide – 198 plaatsen

·    Parking De Bres – Monseigneur Senciestraat  – 177 plaatsen

·    Parking Nederhem en Spoorwegstraat – 170 plaatsen

·    Parking Station – Vandenpeereboomstraat – 150 plaatsen

·    Parking Fons Vandemaelestraat – 50 plaatsen

·    Parking Klaar – Willamekaai – 25 plaatsen

·    Parking Thibautstraat – Louis Thibautstraat – 18 plaatsen 

·    Parking Bresweg – 18 plaatsen

·    Parking Suikerkaai – Suikerkaai – 120 plaatsen (zomer 2022)

Deze regeling blijft van kracht tot de ingebruikname van de nieuw te bouwen parking aan De Bres.
Ook het gratis parkeren in het volledige stadscentrum (rode en groene zone) op 15 koopzaterdagen blijft behouden. De stad bepaalt deze dagen in overleg met de handelaars. Op volgende dagen mag je gratis parkeren in 2022 in de betalende zones:

·       zaterdag 8 januari 2022

·       zaterdag 12 februari 2022

·       zaterdag 12 maart 2022

·       zaterdag 23 april 2022

·       zaterdag 7 mei 2022

·       zaterdag 11 juni 2022

·       zaterdag 25 juni 2022

·       zaterdag 1 oktober 2022

·       zaterdag 29 oktober 2022

·       zaterdag 5 november 2022

·       zaterdag 19 november 2022

·       zaterdag 26 november 2022

·       zaterdag 3 december 2022

·       zaterdag 10 december 2022

·       zaterdag 17 december 2022

 

Opgelet! Dit geldt niet voor de blauwe zone. Daar moet je ook op die dagen je parkeerschijf achter je ruit plaatsen of over een geldige parkeerkaart of bewonerskaart beschikken. Op de Shop & Go-plaatsen blijft de maximale parkeerduur van 30 minuten ook van kracht.

Onbeperkt parkeren op parking Nederhem met Hallekaart en bewonerskaart
Met een Hallekaart (voor inwoners uit Groot-Halle: Halle, Lembeek en Buizingen) kan je onbeperkt parkeren op parking Nederhem, in de Spoorwegstraat en op de toekomstige parking Suikerkaai (zomer 2022). De prijs van de Hallekaart blijft € 10 per jaar. Inwoners die recht hebben op een bewonerskaart kunnen geen Hallekaart meer aanvragen. Maar met een bewonerskaart kan je voortaan ook onbeperkt parkeren op parking Nederhem, in de Spoorwegstraat en op de toekomstige parking Suikerkaai. De voorwaarden en tarieven voor de bewonerskaarten blijven ongewijzigd.

Uitgebreide en goedkopere zorgverlenerskaart
De prijs voor een zorgverlenerskaart is gehalveerd naar € 50 per jaar. De kaart is ook altijd verkrijgbaar voor 1, 3 of 6 maanden. Zorgverstrekkers mogen met deze kaart voortaan gedurende 2 uur parkeren in plaats van anderhalf uur.  

Bovendien kunnen meer zorgverstrekkers een parkeerkaart aanvragen. Voortaan kunnen naast de zorgverstrekkers die erkend zijn door het RIZIV, ook diegenen die door de Vlaamse Gemeenschap erkend zijn of die volgens de Kruispuntbank der Ondernemingen medische pedicures aanbieden, een zorgverlenerskaart aanvragen.

Aan de andere abonnementsprijzen verandert niets. Abonnementen zijn nog altijd verkrijgbaar voor 1, 3 of 6 maanden of voor 1 jaar.

Een overzicht van alle beschikbare parkeerkaarten:

·       Bewonerskaart: € 10/jaar eerste wagen, € 100/jaar tweede wagen

·       Hallekaart: € 10/jaar

·       Parkeerabonnement wonen/werken in Halle: € 300/jaar, € 25/maand

·       Parkeerabonnement niet-Hallenaar/niet-werken in Halle: € 400/jaar, € 35/maand

·       Parkeerabonnement zorgverleners: € 50/jaar, € 4,2/maand

·       Parkeerabonnement autodelen: gratis

PAKKET 2: Wat verandert er vanaf 1 april 2022?

Langer parkeren in de blauwe zone
In de blauwe zone op Sint-Rochus en Nederhem wordt de parkeerduur verlengd van 2 uur naar 3 uur. Dat gebeurt op vraag van onder meer de handelaars en horeca-uitbaters in de wijk Sint-Rochus. De blauwe zone blijft van toepassing van maandag tot en met zaterdag. Er wordt ook nog beter ingezet op signalisatie. Na meldingen aan het stadsbestuur zijn het afgelopen jaar bijvoorbeeld al herhalingsborden toegevoegd om de blauwe zone duidelijker weer te geven. In de toekomst volgen nog extra aanduidingen.

Bezoekerspassen voor inwoners van de blauwe zone
Inwoners van de blauwe zone kunnen voortaan bezoekerspassen aanvragen voor familie en vrienden. Zo kunnen hun bezoekers voor een langere duurtijd dan 3 uur bij hen in de buurt parkeren en is er bijvoorbeeld voldoende tijd om samen naar het stadscentrum te trekken. Per domicilie in de blauwe zone kan je gratis 10 bezoekerspassen per jaar aanvragen om telkens een volledige dag te parkeren, daarna betaal je 5 euro per pas. Hoe je deze passen kan aanvragen, volgt in een later bericht. Uiteraard zijn de bezoekerspassen niet verplicht. Voor bezoekers die niet langer dan 3 uur parkeren of die hun wagen na 3 uur verplaatsen of die buiten de blauwe zone parkeren, is de pas immers niet nodig. 

4 nieuwe Shop & Go-plaatsen
Er komen 4 Shop & Go-plaatsen bij: een in de Biezeweide, een in de Minderbroederstraat en twee op de Ninoofsesteenweg. In totaal zijn er dan 55 Shop & Go-plaatsen in Halle. Op zo’n Shop & Go-parkeerplaats kan je gedurende 30 minuten gratis parkeren zonder ticket of parkeerschijf. Zo vind je altijd plek in de buurt van je favoriete handelszaak voor een snelle boodschap. Via de gratis app “Shop&Go Halle” kan je bovendien in real time zien welke plaatsen vrij zijn. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jan 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 20 mei 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 20 mei 2022
Marc Sluys | 13 mei 2022

archief