Etat-Major leeft 102 jaar en viert de 100ste verjaardag in HALLE en LEMBEEK

C21 Css

Etat-Major leeft 102 jaar en viert de 100ste verjaardag in HALLE en LEMBEEK

100_jaar_etat_major_
 

 Heel het weekend viert de Etat-Major feest. Gisteren was er het opteden van de Gidsen, vanavond is er feest in De Kring en morgen om 15 uur is de taptoe met alle soldatengroepen in Lembeek. 

Zaterdagnamiddag was er de academische zitting. Over 100 jaar Etat-Major (ondertussen door Corona al 102-jarige). 

Voor Burgemeester Mark Snoek een gelegenheid om iedereen aan te moedigen om de geschiedenis levendig te houden voor de volgende generaties.
“Lambiek- geuzebrouwerijen draaien op volle toeren.  Het traditionele brouwersambacht, zo typisch voor onze streek, wordt nog steeds van vader op zoon of dochter doorgegeven.  De enigste soldatenprocessie van Vlaanderen, de Sint-Veroonsprocessie, brengt jaarlijks het hele dorp Lembeek, van jong tot oud, op de been.

De Sint-Veroonsprocessie werd – na een lang en uitgebreid proces – erkend door Vlaanderen als immaterieel cultureel erfgoed. De soldatengroep Etat-Major, als één van de vijf pijlers van de Sint-Veroonsprocessie, maakte uiteraard deel uit van heel dit proces.  Naast een meer doorgedreven studie van de geschiedenis, alsook het correct in kaart brengen van de verschillende stappen en onderdelen van heel het gebeuren van de Paasprocessie kregen we met al degenen die hieraan meewerkte een nieuwe en belangrijke vraag voorgeschoteld : nl. hoe gaan jullie naar de toekomst toe de Sint-Veroonsprocessie borgen of met andere woorden hoe gaan jullie er voor zorgen dat deze traditie niet verloren gaat.  Hoe gaan jullie er voor zorgen dat de jongere en toekomstige generaties Lembekenaren, maar ook de vele en nieuwe inwijkelingen in Lembeek deze traditie blijven koesteren,  in hun hart en ziel sluiten en dus blijven verder zetten. Ik hoor commandant Roger Hanon en Alain van Esbeen nog zeggen : “voor ons is de Paasprocessie iets evident; wij hebben nooit anders gekend, we zijn er mee groot gebracht geworden, we hebben het als het ware meegekregen met de moedermelk.  Voor de nieuwe generaties en ook voor de inwijkelingen – is dit zeker en vast niet altijd het geval – we zullen er dus mee naar de scholen moeten trekken, we zullen er de boer mee moeten opgaan”.
We zetten de Paasprocessie ook in de kijker via de moderne sociale media.  Een website en facebook zijn de dag van vandaag onontbeerlijk.  En dit is ondertussen ook reeds gebeurd.  De Etat-Major is ondertussen 102 jaar geworden en de trekkers hebben wat grijze haren bijgekregen of haren verloren bij heel de organisatie, bij het boeken en herboeken van het programma en bij al wat er moet gebeuren. 
Met het hijsen van de Belgische vlag op het Claesplein en met de Koninklijke muziekkapel van de gidsen ging het driedaags feestprogramma vrijdag van start.  Etat-Major zorgt op die manier niet alleen voor leven en ambiance in Lembeek; maar zet op die manier de Sint-Veroonsprocessie in de kijker.  Deze driedaagse zorgt er voor dat deze geweldige traditie in de schijnwerpers staat.  Een militaire taptoe, waaraan alle Lembeekse soldatengroepen meedoen, wordt niet alleen het hoogtepunt, maar zorgt er rechtstreeks en onrechtstreeks voor dat de jongere generaties kunnen kennismaken met deze waardevolle traditie en dat de Sint-Veroonsprocessie op die manier geborgd wordt. “

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 mei 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 20 mei 2022
Marc Sluys | 20 mei 2022

archief