Zonnekijkdagen in HALLE dit jaar

C21

Zonnekijkdagen in HALLE dit jaar

Kaart_zonnemissies
 

Dit jaar organiseert Mercurius Halle opnieuw de zonnekijkdagen.  We maken er dit jaar een tweeluik van. Op zaterdag 02/07/2022 van 9 tot 12 uur tijdens de markt in Halle op de Grote Markt/Possozplein en op zondag 03/07/2022 van 14 tot 17 uur op het Stationsplein van Halle.

Programma: 

Kijken naar de Zon, de fakkelvelden, de zonnevlekken en de protuberansen door sterrenkijkers met speciale zonnefilters. We geven ook uitleg bij onze verschillende zonnekijkers en zonnefilters.

 

Je komt ook meer te weten over de lopende zonnemissies waaronder de Solar Orbiter, gelanceerd in 2020.  Met deze satelliet willen we achterhalen hoe de zonneactiviteit ontstaat en hoe het ruimteweer aangestuurd wordt. Door de metingen van het binnenste van de zon tot de atmosfeer en haar magnetische veld, willen we meer begrijpen over de werking van onze dichtstbijzijnde ster. Deze kennis kunnen we dan gebruiken om de geheimen van sterren die verder weg staan te ontrafelen. Eén van de instrumenten aan boord, de Extreme Ultraviolet Imager, werd ontwikkeld door een Europees consortium onder de wetenschappelijke leiding van de Koninklijke Sterrenwacht van België en de technische leiding van Centre Spatial de Liège.

 

Voor de liefhebbers hebben we ook een gratis kaart met verschillende ruimteschepen gelanceerd voor zonnewaarneming. De activiteit is gratis, kindvriendelijk en veilig voor je ogen. Iedereen is welkom.

 

​Voor meer informatie kan je terecht op onze website www.mercuriushalle.be, onze Facebook-pagina (Mercurius Halle) of Twitter (@vvsmercurius).    

 

​We zullen op onze website berichten of de activiteit wordt afgelast omwille van het weer.  Er is geen vervangprogramma.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jun 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 08 dec 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 08 dec 2022
Marc Sluys | 04 dec 2022

archief