Halle en de VMM duiden ontwerper aan voor de herinrichting van ‘De Bres’

C21 Css

Halle en de VMM duiden ontwerper aan voor de herinrichting van ‘De Bres’

Schermafbeelding_2022-07-06_om_16
 
Schermafbeelding_2022-07-06_om_16
Schermafbeelding_2022-07-06_om_17
Schermafbeelding_2022-07-06_om_16
 

De stad Halle en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hebben een ontwerper voor de herinrichting van de omgeving van de Bres aangeduid. Die herinrichting omvat een nieuw sportcentrum met parkeergebouw in een nieuw park rond de opengelegde Zenne.
Wat voorafging
Vorige zomer lanceerde de stad Halle samen met de VMM en het Team Vlaams Bouwmeester een open oproep naar mogelijke ontwerpers voor de herinrichting van De Bres en de omgeving. 28 architectenbureaus stelden zich kandidaat.
Van 28 naar 1
Van de 28 kandidaat-ontwerpers werden er dit voorjaar 4 geselecteerd en uitgenodigd om een projectvoorstel in te dienen. De gunningscommissie boog zich samen met Team Vlaams Bouwmeester en de VMM over de ingediende voorstellen. De ontwerpen werden met elkaar vergeleken en uitgebreid getoetst aan de opgelegde criteria. Na een intensief parcours formuleerde de commissie een advies aan het schepencollege. Het schepencollege volgt dat advies nu en gunt de opdracht aan een multidisciplinair team bestaande uit BEL ARCHITECTEN, CRIT./Peter Swinnen, BE Greisch, Stream And River Consult en TIJD & VLIJT.
Een park, een sportcentrum en een multifunctioneel gebouw
Het gekozen ontwerp beantwoordt het best aan de toekomstvisie die de stad Halle en de VMM voor ogen hebben voor De Bres. Een plek waar sport, recreatie en groen samenkomen in een landschapspark met een meanderende Zenne.     
In het park komt het nieuwe sportcentrum. Het geheel wordt ontworpen om te voldoen aan de eisen voor nationale en internationale sportevents en moet aan de Halse verenigingen een infrastructuur bieden om op hoog niveau mee te spelen. Het wordt een landmark in Halle, waar je vanop het dak buitensporten kan beoefenen met zicht op de basiliek.
Een opvallend element in het ontwerp is het multifunctionele gebouw naast het nieuwe sportcentrum. In het voorstel van het architectenbureau wordt de structuur van de huidige sporthal De Bres deels ‘hergebruikt’. In dit gebouw is er plaats om auto’s en fietsen te stallen én het kan aangewend worden om in andere behoeftes te voorzien, zoals bijvoorbeeld de organisatie van kleine evenementen of open ateliers. Het architectenbureau kiest om verschillende redenen niet voor een ondergrondse parking. Een bovengronds parkeergebouw kan beter worden verlucht en er zijn geen grote graafwerken nodig. Bovendien kan de huidige sporthal in gebruik blijven tijdens de bouw van het nieuwe sportcentrum.
Nu het architectenbureau voor de herinrichting van de omgeving van de Bres is aangesteld, breekt een nieuwe fase aan in het project: het ontwerp van het masterplan. Daarvoor zal het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) dat in opmaak is, worden bijgestuurd.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jul 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 12 aug 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys / Marc Colpaert | 05 aug 2022
Marc Sluys | 01 aug 2022

archief