Historische kranten uit Halse regio voortaan online te raadplegen

C21

Historische kranten uit Halse regio voortaan online te raadplegen

Schermafbeelding_2022-07-28_om_21
 
Schermafbeelding_2022-07-28_om_21
 

Historische kranten zijn de bron bij uitstek om meer te weten te komen over het dagelijkse leven in Halle en ver daarbuiten. Want van wereldnieuws tot de kleine gebeurtenissen: het komt allemaal aan bod in de lokale krant. Oude kranten zijn echter enorm kwetsbaar, daarom werden ze het voorbije jaar pagina per pagina gedigitaliseerd. Je kan ze nu ook online doorbladeren via de website Krantencollectie.be
Digitalisering
Wist je dat er in de jaren vijftig een vereniging voor ijzerhandelaars van Halle bestond? Of dat op 10 oktober 1928 de Halse gemeenteraad “naar gewoonte” moest worden geschorst wegens te rumoerig? Het zijn maar enkele van de vele interessante weetjes die je dankzij het titanenwerk van het Halse Stadsarchief voortaan online kan lezen. Het archief digitaliseerde meer dan 40.000 krantenpagina’s, voornamelijk uit de 20ste eeuw. Van de 15 titels vormt de Gazet van Halle met meer dan 25.000 bladzijden de belangrijkste krant. Dit katholieke weekblad verscheen wekelijks tussen 1900 en 1980. Zowel nieuws uit Halle, als uit de rest van de Zennevallei en het Pajottenland komt aan bod. Andere belangrijke titels die worden ontsloten zijn het Parochieblad van Halle, de Eendracht van Halle, de oorlogskrant Het Frontblad van Halle en omstreken en Cosmos: maandblad voor Lembeek en omliggende.
Krantencollectie.be
Je kan op de website Krantencollectie.be bladeren naar een specifieke krant, of gericht zoeken op trefwoord zoals bijvoorbeeld een familienaam, gebeurtenis of straatnaam. Wie een account aanmaakt kan bovendien zelf collecties aanleggen. Zo kan je eenvoudig een overzicht bewaren van eerdere opzoekingen. Op krantencollectie.be vind je ook de meer dan 140.000 krantenpagina’s afkomstig uit het stadsarchief van Leuven terug. Zo vormt de website een onmisbare bron voor onderzoek naar de geschiedenis van Halle en omstreken.
Samenwerking
De eigen collectie Halse kranten werd aangevuld met kranten van de Koninklijke Bibliotheek van België en enkele privécollecties. ZENDER zorgde voor technische en inhoudelijke ondersteuning tijdens het digitaliseringsproces. Dankzij een samenwerking met het stadsarchief van Leuven bouwen we mee aan een digitale krantencollectie van de hele provincie.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jul 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 04 dec 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 02 dec 2022
Marc Sluys | 01 dec 2022

archief