AZ Sint-MariaHALLE investeert in intelligente knierobot

C21

AZ Sint-MariaHALLE investeert in intelligente knierobot

Knierobot__1_
 
Knierobot_az_sint-maria__3_
 

Het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria Halle investeert als één van de eerste Vlaamse ziekenhuizen in een nieuw type hoogtechnologische knierobot die zal helpen bij het plaatsen van totale knieprothesen. De robot geeft tijdens de ingreep aan de chirurg voortdurend anatomische informatie over de botstructuur en de spanning van de ligamenten waardoor de plaatsing van de prothese bijzonder nauwkeurig verloopt. En dat zorgt ook voor een vlottere revalidatie. 
Een operatie op maat van de patiënt 
Als gevolg van een natuurlijke slijtage van de knie of een vroegere ingreep, kan er in dit gewricht na verloop van tijd pijn ontstaan of mobiliteitsproblemen opduiken. Als deze klachten niet meer verholpen kunnen worden met medicatie, medische hulpmiddelen en/of kiné, is een totale knieprothese de beste oplossing. Dankzij het gebruik van een vernieuwde hoogtechnologische knierobot zorgt het AZ Sint-Maria voor een verhoogde precisie van deze chirurgie. Zo analyseert de robot vooraf de individuele anatomie van de knie van de patiënt en verloopt de operatie volledig op maat van de patiënt. 
“Je kan zo’n knierobot het best vergelijken met een super gesofisticeerde gps of autopilot in je wagen”, verduidelijkt dr. Geert Deneef, medisch diensthoofd Orthopedie in het AZ Sint-Maria Halle. “De robot geeft tijdens de ingreep aan de chirurg voortdurend anatomische informatie over de botstructuur en de spanning van de ligamenten. Vooral dat laatste maakt de robot die we gebruiken zeer uniek”, aldus dr. Deneef.  
Met die informatie kan de prothese door de chirurg zeer precies gepositioneerd worden en komt die ook in grote mate overeen met de originele knie.
Vlotte revalidatie 
Door deze duale aanpak van bot en ligamenten verloopt ook de revalidatie vlotter. “Omdat de robot naast de botstructuur ook rekening houdt met de spanning op de ligamenten, vergroten we de kans op een snellere revalidatie. Dankzij de robotchirurgie is er ook minder weefselbeschadiging in vergelijking met vroeger. De patiënt zal dus ook automatisch minder klachten hebben wat uiteraard bevorderlijk is voor de revalidatie”, verduidelijkt dr. Jurgen Cosyns die ook verbonden is aan de dienst Orthopedie van het AZ Sint-Maria Halle. 
De introductie van deze nieuwe robottechnologie in het AZ Sint-Maria is dus zowel voor de patiënt als de chirurg een belangrijke vooruitgang naar een optimalere zorg. “Ik ben dan ook zeer tevreden dat het ziekenhuis samen met de dienst Orthopedie in deze nieuwe techniek heeft geïnvesteerd zodat we onze zorg blijvend kunnen innoveren en verbeteren. Ik ben ervan overtuigd dat dit een belangrijke meerwaarde is voor de patiënten van ons ziekenhuis”, besluit het medisch diensthoofd dr. Deneef. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 aug 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 30 nov 2023
Marc Sluys | 30 nov 2023
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief