Ook de stad HALLE pakt de energiecrisis aan !

C21

Ook de stad HALLE pakt de energiecrisis aan !

Halle_led_verlichting_
 

“Iedereen wordt geconfronteerd met torenhoge energiefacturen en daarom heeft de stad niet getwijfeld en extra maatregelen getroffen om energiearmoede te bestrijden en energie te besparen in onze stad” aldus burgemeester Marc Snoeck (Vooruit).

 

Bovendien werkt de stad Halle al een aantal jaar structureel aan het energiezuinig maken van stadsgebouwen en het openbaar domein.  Dat blijkt dus vandaag de juiste keuze. 

 

Zo is in Halle momenteel 42 % van de openbare verlichting verled (gemiddeld in Vlaanderen 26 %). Doelstelling is 70 % in 2025 en 100 % tegen 2030. De meeste ledverlichtingspalen worden maximaal gedimd van 23u tot 6u.

 

Ook in de stadsgebouwen werden de voorbije jaren o.a. oude lichtinstallaties vervangen door energiezuinige ledverlichting. Zo gebeurde een relamping in De Bres, het stadhuis, CC ’t Vondel, kinderdagverblijf ‘t Pagadderke en BKO De Varkenssnuit.  Het concrete voorbeeld is de relamping van 2019 in het stadhuis die voor een daling van het elektriciteitsverbruik van ongeveer 50.000kWh in 2020 zorgde. Ook het plaatsen van zonnepanelen in 2020 zorgde daar dan weer voor een daling van om en bij de 100.000kWh in 2021. 

 

Er wordt verder ingezet op het plaatsen van zonnepanelen en het isoleren van de stadsgebouwen.

 

Maar de huidige energiecrisis dwingt ons om te versnellen en verder te gaan. Daarom blijven we niet bij de pakken zitten en worden op korte tijd nog heel wat andere maatregelen ingevoerd.” besluit Marc Snoeck.

 

 

“Door zelf het goede voorbeeld te geven, wil de stad haar inwoners zo goed mogelijk door de energiecrisis loodsen. Een energiezuinig, duurzaam en sociaal beleid staat daarbij centraal.” Zegt schepen Pieter Busselot (CD&V)

 

“In de eigen gebouwen zetten we de verwarming alvast lager. De burelen worden geoptimaliseerd zodat we minder kantoorruimte moeten verlichten en verwarmen. Het personeel wordt gesensibiliseerd door o.a. de liften niet te gebruiken, om vaker de fiets te gebruiken en er komen minder koelkasten, ..

De kerstverlichting in de winkelstraten wordt behouden, maar de kerstverlichting aan de stadsgebouwen wordt niet aangebracht.

De maximumtemperatuur van de douches in De Bres en het stadsmagazijn wordt verlaagd. En ook in Sportoase Hallebad worden maatregelen genomen i.v.m. de temperatuur van het water van het zwembad en de douches.

 

We volgen de situatie op de voet en kunnen dan ook niet uitsluiten dat er in de toekomst nog bijkomende maatregelen nodig zullen zijn,” aldus Pieter Busselot.  We denken hierbij aan het doven van de openbare verlichting; maar dit zal gebeuren in samenwerking met andere gemeenten.


Energiearmoede treft vooral huishoudens met een laag inkomen.  Mensen die in energiearmoede leven, kunnen doordat lage inkomen hun hoge energierekening niet betalen. Om de energiearmoede te bestrijden, nam de stad de voorbije jaren al heel wat maatregelen.  Samen met voorzitter Peggy Massien van het Bijzonder Comité Sociale Dienst wordt eerstdaags bekeken welke extra maatregelen er nog kunnen genomen worden.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 sep 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief