Sociale woonwijk Vogelweelde in HALLE 39% energiezuiniger dankzij slimme technologie

C21

Sociale woonwijk Vogelweelde in HALLE 39% energiezuiniger dankzij slimme technologie

Schermafbeelding_2022-09-21_om_22
(v.l.n.r.) Morad Bouhlala, Marijke Ceunen, Bart Vranken, Barry Lynham (Managing Director KES) en Jan Buyle
 

Woonpunt Zennevallei koos voor het innovatief monitoringsysteem van Knauf Energy Solutions

Vandaag is de sociale woonwijk Vogelweelde in Halle, na grondige renovatiewerken, opnieuw opgeleverd. Maar liefst 185 sociale woningen hebben een energievriendelijke upgrade ondergaan. Voor dit renovatieproject werkte Woonpunt Zennevallei (WPZ) samen met Knauf Energy Solutions (KES). KES gebruikte zijn IOT technologie (internet of things) om zowel voor als na de renovatie de woningen uitgebreid te screenen, om zo de energiebesparing aan te tonen.

“Als stadsbestuur vinden we het belangrijk dat onze inwoners aangenaam kunnen wonen”, zegt Marijke Ceunen, schepen van onder meer duurzaamheid, sociale economie en sociaal woonbeleid van de stad Halle. “Uit gesprekken met Woonpunt Zennevallei over de prioriteiten voor het bestaande patrimonium van de sociale woningen in Halle, kwam de woonwijk Vogelweelde prominent naar voor. Veel van deze woningen waren nog niet gerenoveerd: geen geïsoleerde muren/daken, enkel glas in stalen ramen, verouderde verwarmingsinstallaties, boilers en radiatoren. De energie vloog letterlijk buiten.”

 

Samenwerking rendeert

Woonpunt Zennevallei kon haar renovatieproject grondig evalueren dankzij een samenwerking met Knauf Energy Solutions. “Dankzij ons innovatief monitoringsysteem kon Woonpunt Zennevallei de reële energiebesparing valideren”, zegt Jan Buyle, Commercieel Directeur bij Knauf Energy Solutions. “Daarnaast stonden we WPZ ook bij in de optimalisatie van het ontwerp, de opvolging van de uitvoerende werken ter plaatse en de communicatie met de bewoners voor en tijdens de werken. Wij kijken alvast tevreden terug op de intense samenwerking met WPZ en de bewoners van de woonwijk Vogelweelde”, besluit Jan Buyle.

Jan Buyle

Knauf Energy Solutions is niet aan zijn proefstuk toe. Recent werden in Aarschot (Gijmelbergwijk) 166 sociale woningen opgeleverd die dankzij de IOT-technologie (internet of things) van KES een stuk energievriendelijker gerenoveerd zijn. De technologie werkt via slimme sensoren die voor en na de renovatie in het huis worden geplaatst. De energie-efficiëntie wordt zo op dezelfde manier gemeten als de energieopwekking (NWh = KWh) en de energiebesparing kan van dag op dag berekend worden om de kwaliteit van de renovatiewerken te bepalen. 

“Als huisvestingsmaatschappij staan we voor een grote uitdaging om ons gebouwenbestand energetisch te renoveren. Dit project is een perfect voorbeeld van hoe we de energieprestaties op een efficiënte wijze kunnen verbeteren. Dankzij de monitoring kunnen we vaststellen dat we in Vogelweelde een gemiddelde verbetering van 39% realiseerden. We zijn ervan overtuigd dat deze woningen klaar zijn voor een energiezuinige én comfortabele toekomst”, verklaart Bart Vranken, directeur WPZ.

Niet enkel voor WPZ en KES is de samenwerking vlot verlopen, ook de bewoners van Vogelweelde bleven niet in de kou staan. De getuigenis van één van de bewoners bewijst dat Knauf Energy Solutions naast de praktische kant, ook op menselijk vlak een verschil wil maken.

“Ik heb na de renovatie een aanzienlijke terugbetaling ontvangen van mijn energieleverancier, omdat ons energieverbruik sterk gedaald is”, vertelt Morad Bouhlala, bewoner van Vogelweelde. “Daarnaast hebben we ook beduidend minder last van lawaai van buiten, voelt het warmer aan in huis, en is het huis sneller opgewarmd. De zonnewering zorgt dan weer voor extra comfort in de zomer. En de hinder tijdens de werken werd tot een minimum beperkt. Het duurde maar een dag voor het plaatsen van de ramen en deuren, en de renovatie van de zolder nam ongeveer twee dagen in beslag. We zijn in het algemeen bijzonder opgetogen over de samenwerking én het resultaat.”

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 sep 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief